Extra funkciókért lépj be!

A dollár akár paritásig is mehet 2017-ben az angol fonttal szemben
Ha extrém Brexit hírek jönnek és a dollár valóban erőre kap, könnyen elképzelhető az egyező árfolyam a font és a dollár esetében (kábel). Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a britek kilépése körüli turbulenciákat vette sorra. Jöhet a "Hard Brexit"?
Megjelent: 2017. 01. 27. péntek 13:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Mónikaequilorfontdevizadollárparitásbrexitegyesült királyságtheresa maykábel

Theresa May január közepén felvázolta a brexit várható menetrendjét, melynek alapján mindenképpen hard-brexitre számíthatunk, azaz az egységes európai piacról is ki fog lépni az Egyesült Királyság. May kizárt a norvég, és a svájci modellhez hasonló megoldást is, mint fogalmazott: részben sem maradnak az Európai Unió tagja. Az unióból érkező munkavállalókat ellenőrizni fogják, véleményünk szerint felső limitet vezethetnek be, és elsősorban a magasabban kvalifikált munkaerőt várják a brexit után. Skócia várhatóan 2018-ban ismét függetlenségi népszavazást írhat ki, erre engednek következtetni Nicola Sturgeon nyilatkozatai.

 

Hard-brexit:

az EU mellett az európai gazdasági térségből is kilép az Egyesült Királyság, így viszont nem kell figyelembe vennie az Európai Unió négy szabadságelvét: a tőke, az áruk, a szolgáltatások szabad áramlását, illetve a személyek szabad mozgását. Különösen az utóbbin van a hangsúly, hiszen az elsősorban kelet-európai uniós tagországok munkavállalóinak egyik kedvelt célpontja London. Fontos az új kereskedelmi megállapodások mihamarabbi megkötése, ellenkező esetben jelentősen visszaeshet az Egyesült Királyság külkereskedelmi volumene.

 

Fennáll a veszélye, hogy a kilépés miatt a brit gazdaság ismét recesszióba süllyed, ennek elkerülése érdekében komoly fiskális lazításra lesz szükség a kormányzat részéről. A reálgazdaságban így is számos negatív folyamat indulhat be, emelkedhet a munkanélküliségi ráta, illetve a font gyengülése miatt felszökhet az infláció. A brit jegybank nincs könnyű helyzetben, hiszen a gazdaság élénkítése érdekében szükség lehet további kamatvágásra, azonban ez még inkább gyengítheti a fontot. A jelenlegi határidős árazások alapján egyébként a piaci szereplők nem számítanak rá, hogy idén változna a brit alapkamat.

 

Különösen az idei év első felében számítunk nagyobb volatilitásra a devizaárfolyamban, mivel ekkor aktiválhatják a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. Ezt követően némi megnyugvás várható, majd a kilépés évében, 2019-ben ismét komolyabb mozgások jöhetnek. Hosszabb távon alapvetően a font további gyengülésére számítunk elsősorban a dollárral szemben, emiatt a kisebb-nagyobb pozitív korrekciókat short nyitásokra érdemes kihasználni a GBPUSD keresztben.

 

forrás: Equilor

Jelentőset esett a font az elmúlt években
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS