SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Teljes kórkép a magyar munkaerőpiacról - Kiss Ambrus el - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Teljes kórkép a magyar munkaerőpiacról - Kiss Ambrus előadása, 2. rész
Mi az állam szerepe a munkaerőpiacon? Hozzon létre munkahelyeket? De bármi áron, tényleg ezt akarjuk? Segítsen a munka világába kilépőknek, belépőknek, és véletlenül „lelépőknek"? Hova vezetnek a területi egyenlőtlenségek? Mi a baj az elvándorlással? Kiss Ambrus előadása (#02).
Megjelent: 2016. 12. 29. csütörtök 09:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Ambruspolicy agendamunkamunkaerőpiactársadalomállásállamadóbevételelvándorlásdemográfiamunkanélküliségnépesség

Az első részt ezen a linken tudod megtekinteni.

 

"Eddig baj volt, hogy nem mobil a magyar, most meg ez is baj? Jelentős elvándorlási hullám indult meg a magyar munkaerőpiacon, jellemzően keletről – nyugatra, de vissza út nincsen. Ez nem csak a határokon túl igaz, hanem belföldön is, és ez a jelenség láthatóan komoly problémákhoz vezet hosszabb távon. Például, ha megnézzük a bérkülönbségeket a 2008-ban, a válság kezdetekor a "legjobban kereső" Győr megye és a "legrosszabbul kereső" Szabolcs megye között, azt látjuk, hogy akkoriban ez a különbség 17% volt. Mára ugyanez az érték két és félszer nagyobb, 41% lett, és ez nagyrészt az elvándorlásnak tudható be. Észak-Magyarország népessége rohamosan, évi 1%-kal csökken.

Mi történik ennek hatására a helyi gazdasággal? Leépül. Ugyanis, ha nincs helyi kereslet, az a vállalkozások számának, az általuk megtermelt értékek mennyiségének és az ebből fakadó fogyasztásnak a csökkenéséhez vezet, ami újabb munkahelyek elvesztését okozza. Egyfajta spirálba kerül a térség, az ottmaradók pedig duplán járnak rosszul. Elvesztik rokonukat, és az életkörülményeik, kilátásaik egyre rosszabbak lesznek.

Az állam szerepe emiatt felértékelődik, hogy a munka világának egyensúlyát igyekezzen fenntartani. A gazdaságnak, a munkavállalóknak és a kormánynak közösen kell arra választ adnia, hogy a modernizációt hogyan kezeli” - mondja Kiss Ambrus, a Plicy Agenda vezető elemzője a munkaerőpiacról tartott második előadásában.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS