SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Pogátsa: Egyetlen ciklus alatt át tudnánk emelni a skandi - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Pogátsa: Egyetlen ciklus alatt át tudnánk emelni a skandináv modellt
A közgazdászt arról kérdeztük, hogy hogyan működnek az északi országok, mitől ennyire sikeresek? A válaszokból összeáll, hogy ezek az országok a humán tőkébe fektetnek rengeteget, és emögé intézményrendszert is fejlesztettetek. Át lehetne venni, csak nekünk is akarni kellene...
Megjelent: 2016. 02. 09. kedd 14:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Pogátsa Zoltánskandinávtársadalomjóléti államgazdasági modellmunkaerőhumán tőke

„Azt gondolom, hogy a skandináv modell egészét át lehetne emelni”

– mondja Pogátsa Zoltán, a nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője. A közgazdászt a skandináv modellről kérdeztük. Azt mondja, hogy a skandináv modell intézményekből áll, emiatt semmi oka nincsen annak, hogy Magyarországon ne lehetne progresszív adórendszer, vagy ne lehetne olyan oktatási rendszer, amelyik területileg egyenlő. Át lehetne venni a jó közösségi közlekedést, át lehetne venni a korrupció ellenes harcot, át lehetne venni ennek a modellnek alapvetően minden elemét és intézményét. „Ezeket csak be kell vezetni. Nincs benne semmi kultúraspecifikus. Amikor én felvetettem a skandináv munkatársaimnak, hogy ez a fejlettség esetleg valamilyen kultúraspecifikus dolog lenne, akkor egy kicsit megsértődtek… azt mondták, hogy ők három nemzedék óta harcolnak, hogy ezeket az intézményeket bevezessék”. Pogátsa Zoltán szerint ez nem olyasvalami, ami a skandináv erdőkben nő és csak le kell szedni a fáról. Ezek intézmények. Ezeket ugyanúgy megteremtettük Magyarországon a kilencvenes évek elején, csak aztán erodáltuk ezeket az intézményeket. Semmi oka nincs, hogy miért ne lehetne megcsinálni – mondja.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem docensének véleménye szerint, ha egy jól megtervezett tervvel nekiállunk, akkor egyetlen parlamenti ciklus alatt meg lehetne ezt csinálni és azon nyomban lenne hatása. A magyar társadalomnak az értékrendszere ráadásul közösségi. Minden felmérés azt mutatja, hogy mi értékrendszerben sokkal közelebb vagyunk a német-skandináv modellhez és sokkal közösségiesebbek vagyunk. Ez a kelet-európai társadalom, és a magyar is nem az amerikai individualizmushoz állnak közel, ezek sokkal közösség centrikusabbak. Ha most bevezetnénk változásokat, 1-4 év alatt már érezhető lennem, és mondjuk középtávon, tehát 1-3 parlamenti ciklus után nagyon radikálisan javulna a foglalkoztatás, a bérek, a korrupció és minden, ami fontos Magyarország számára.

 

Pogátsa Zoltán a GazdaságTV-nek adott interjújában a skandináv országok modelljében alkalmazott oktatás, közlekedés, egészségügy színvonaláról beszélt, és egy igazságosabb újraelosztási rendről. Ebben a jobban keresők magasabb adókulccsal adóznak (ahogy Magyarországon is, 2011 előtt többkulcsos volt az adórendszer), mert ott az az uralkodó filozófia, hogy egyenlővé kell tenni mindenkit és az esélyeket közelíteni kell, ehhez pedig az kell, hogy a társadalom tehetősebb rétegei befektetnek ezekbe az intézményekbe a magas adójukkal.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS