Extra funkciókért lépj be!

Japanizálódás, avagy az eurozóna is a japán gazdaság sorsára jut?
A utóbbi időben egyre több ország állampapírjai negatív hozamot produkálnak, jó példa erre a német vagy az olasz államkötvény. Felvetül ilyenkor az a kérdés, hogy az EU gazdasága is a japánok sorsára jut-e, ahol az elmúlt években rendkívül alacsony volt a növekedés.
Megjelent: 2016. 08. 25. csütörtök 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kovács Mátyásk&h bankjapáneurozónagazdaságkötvényhozamok

Az utóbbi időnben a tízéves német hozamok soha nem látott alacsony szintre zuhantak, miközben már negatív hozam érhető el a francia és olasz államkötvények egyes lejáratain is. Az uniós szinten egyre több országra jellemző negatív állampapírhozam „japánizálódásra” figyelmeztet: a nem túl acélos növekedést ismét lassulás és elhúzódó recesszió válthatja fel. Ekkor ugyanis Nyugat-Európára – Japán elmúlt húsz évéhez hasonlóan – deflációs, stagnáló időszak várna. Tartós defláció, azaz negatív infláció esetén, még nulla vagy minimális negatív hozam mellett is jobb – és reálhozamban megtérülő – lehet a megtakarításunkat egy biztos
államkötvényben tartani, mintsem felvállalni a részvényekkel járó kockázatot.

 

Mit üzen mindez a kötvénypiacon befektetőknek?

Mivel a Brexit okozta bizonytalanság nemhogy enyhülne, de egyre nagyobb nyomást gyakorol a piacokra, a nagy jegybankok pedig továbbra is alacsonyan tartják a kamatokat - sőt, a Bank of England csökkenést is kilátásba helyezett -, ezért a jelenlegi rekord alacsony hozamszintek az idei évre megmaradhatnak. Középtávon azonban az EKB kötvényvásárlási program kifutása már fölfelé hajthatja a hozamokat, míg az olajárak stabilizálódásával az infláció is pozitív pályára áll. Így nem számítunk arra, hogy bekövetkezik a japanizálódás. A szakember ezért azt javasolja, hogy aki eddig kitartott a kötvénypiac mellett, annak érdemes szép lassan visszavonulót fújni: elmozdulni a rövidebb futamidejű kötvények irányába, illetve kihasználni azokat az állampapírokat - mint pl. a hazai kötvényeket -, ahol még most is vannak pozitív hozamok.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS