Extra funkciókért lépj be!

Ha nem kerül sor adósság elengedésre, Görögország kikerülhet az eurózónából
Jövő héten hétfőn fog ülésezni a Eurogroup, ahol a görög adósság lesz a téma. A jelenlegi helyzet fenntarthatatlan a balkáni országban, újabb adósság elengedésre lenne szükség. Ha ez nem történik meg, akkor egyre nagyobb lesz az esély arra, hogy Görögország elhagyja az eurózónát.
Megjelent: 2017. 02. 17. péntek 16:33

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Tardos Gergelyotpeurogroupgörögországadósságkötvénypiac

A januári 26-ai Eurogroup ülésen nem sikerült megállapodni a görög adósságcsökkentésről. Ez azért lenne fontos, mivel 2016-ban a görög államadósság a GDP 177%-a volt, így a héten felröppent hírek szerint a görög kormány komoly adósságcsökkentést szeretne elérni az EU-nál és az IMF-nél. Továbbá az IMF héten megjelent elemzése szerint a görög államadósság 2060-ra elérheti a GDP 275%-át is, így a görög adósság a jelenlegi keretek között fenntarthatatlan. Ráadásul újabb költségcsökkentő intézkedéseket már nehezen lehetne elfogadtatni a közvéleménnyel, mivel a görögök már több ízben utcára vonultak tiltakozásul a 2010 óta tartó megszorítások ellen.

 

Az adósság-elengedés lehetőségével kapcsolatban a német pénzügyminiszter a héten kijelentette, hogy erre csak akkor van esély, ha a görögök elhagyják az euróövezetet. A piac egyelőre a negatív esetet kezdte el árazni, azaz hogy nincs adósság-elengedés. A 2 éves görög állampapírok másodpiaci hozama már 10% felett van, csak csütörtökön több mint 100 bázispontot emelkedett. A helyzet élesedése az euró gyengülése irányába hathat.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS