Extra funkciókért lépj be!

Lesújtó a görög helyzet, jelentős adósságkönnyítésre lenne szükség
Az IMF legfrissebb tanulmánya szerint Görögország nagyon nincs jó bőrben. A lakosság nem fizet adót, problémák vannak a hitelekkel, a nyugdíjak pedig elviszik a GDP egy jelentős részét. Christine Lagarde-ék szerint jelentősen mérsékelni kellene az adósságot az országban.
Megjelent: 2017. 03. 09. csütörtök 14:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Vadászi Dánielgörögországimfchristine lagardegazdaságválság

Az IMF legfrissebb álláspontja szerint a görög gazdaság helyzete lesújtó. A lakosság fele egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, a nyugdíjak pedig a GDP több mint tíz százalékát elviszik, ami négyszer több, mint az eurózóna átlaga. Az IMF kitért arra is, hogy a banki hitelek 45 százaléka problémás, vagy bedőlt, az adóhátralékok pedig a GDP 70 százalékára rúgnak. A fentiek miatt nem indult be a hitelezés, nagyon kevés a beruházás, és nem látszik a növekedési fordulat.

Ugyanakkor azt is elemzik, hogy még ha szélesebb tömegeket be is vonnának az SZJA-adózásba, valamint az adóbehajtás hatékonyságának növelnék és  emellett kitisztítanák a bedőlt hiteleket, továbbá a közszférát átalakítanák, és a bürokráciát és a korrupciót csökkentenék, akkor se lenne esélyük kimászni a válságból adósság elengedés nélkül.

Jelenleg a GDP 180 százalékát teszi ki az államadósság, a külföld felé az összes tartozás ennél sokkal nagyobb, a GDP 245 százaléka. A Valutaalap szerint az adósságleírás azért elkerülhetetlen, mert a görög államkötvények kamata magas, a gazdasági fejlődés pedig gyakorlatilag nulla, az adósság tehát „automatikusan" nő, a hitelspirálban vergődő ország egy idő múlva fizetésképtelen lesz. Az IMF számításai szerint alapesetben 2060-ra megközelíti a 300 százalékot az államadósság GDP-hez viszonyított aránya.

Christine Lagarde-ék szerint jelentős adósságkönnyítéssel meg lehetne oldani a problémát. Ehhez azonban az Európai Stabilitási Alappal le kell ülni tárgyalni, és legalább az államkötvények esetében el kellene engedni a kamatokat, vagy kamatplafont kellene bevezetni. A külföld felé fennálló banki tartozások esetében is a kamatok elengedése lehetne a megoldás az IMF szerint, amely még ezeket a számokat is úgy kalkulálta, hogy alapesetnek vette az összes ajánlásuk betartását.

A Valutaalap szerint elengedhetetlen, hogy a harmadik mentőcsomagot finanszírozó euróövezet tagjai megállapodjanak abban, hogy kevésbé szigorú gazdasági program végrehajtását várják el Athéntól, és ne kérjenek 3,5 százalékos államháztartási szufficitet, mert ennek a kitermelése blokkolja a növekedést.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS