SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Makrokörkép: a szomszéd GDP-je mindig zöldebb? - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Makrokörkép: a szomszéd GDP-je mindig zöldebb?
Sokszor halljuk, hogy Magyarország gazdasága Európában is kiemelkedő, egyre jobban teljesít. Megnéztük, hogy a szomszédos országokkal összehasonlítva ez mit jelent pontosan, ki hogy is áll. Indulhat a közép-európai GDP-körkép!
Megjelent: 2017. 07. 12. szerda 09:04

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
gdpmagyarországromániaszlovákiaukrajnaausztriaszlovéniahorvátországszerbia

Szerbia GDP-je idén az első negyedévben  év/év alapon 1,2 százalékkal nőtt. 2008 óta Szerbia sok külső és belső gazdasági kihívással nézett szembe, de az IMF-fel közösen kidolgozott reformok hatására Szerbia 2015-ben a versenyképességi listán a 91. helyről az 59-re ugrott.
 
Horvátország 2013. júliusában csatlakozott az EU-hoz, a hat éve tartó recesszió kellős közepén. Az egységes piac, illetve az Eu-tól kapott nagy mennyiségű támogatások segítettek, hogy 2015-ben elinduljon a konszolidációs időszak. A horvát nemzeti bank erre az évre három százalékos növekedést jósol.
 
Szlovéniában a gazdasági növekedés a fogyasztás és az export emelkedésének köszönhető. A háztartások fogyasztása négy százalékkal bővült, a beruházások pedig tizenkét százalékkal emelkedtek. Nőtt az export 8,7, az import 8,8 százalékkal. Szlovénia idén a második negyedévben év/év alapon 5,3%-kal nőtt.
 
Ausztriában a gazdaság erősödik, amelyet a magánfogyasztás, a beruházások és export fellendülése hozott magával. A munkanélküliség, noha az európai átlagnál alacsonyabb, Ausztriában az 5,5%-os értékével a II. világháború óta a legmagasabb volt.  A fogyasztói árak inflációja továbbra is magasabb, mint más euróövezeti országokban. Ausztria GDP-je idén a második negyedévben év/év alapon 2,3%-kal nőtt.
 
Szlovákia erős lendülete 2017-ben sem hagyott alább, fenntartva az euróövezet egyik leggyorsabban növekvő gazdaságának státuszát. A közelmúltban közzétett adatok szerint a GDP növekedése az első negyedévben 3,1% -ra gyorsult, főként a fogyasztás erőteljes növekedése miatt, amely a munkanélküliség visszaesését és a reálbérek emelkedését eredményezte.
 
Az ukrán gazdaságnak szüksége is van a gazdasági növekedésre, hiszen a pénzügyi válság kitörése óta 25%-kal zsugorodott, vagyis van honnan emelkedni. Az év első negyedévében akadályba ütközött a fellendülés: a kormány és a lázadók által fenntartott területek közötti feszültség kereskedelmi zavarokhoz vezetett. Az előzetes becslés szerint a GDP-növekedés az első negyedévben mérsékelten, 2,4% -ra esett vissza. A második negyedévre vonatkozó adatok is szomorúak: az ipari termelés áprilisban éles ütemben esett vissza.
 
Románia az egyéni fogyasztást tekintve beérte Magyarországot. Ha bejön a románok tartósan évi 5 százalék fölötti GDP-növekedése, akkor fél évtized alatt nagyon megközelítheti az ennél lényegesen lassabb tempóra képes magyar gazdaságot.

A román gazdaság az első negyedévben erősen meglepte az elemzőket. A Statisztikai Intézet előzetes becslése szerint az éves GDP-növekedés 5,7%, mely csak kevéssel marad el a 2016 második negyedévi 6,0% -os növekedéstől. A növekedést az erős hazai kereslet, valamint a javuló külső szektor erősíti. A munkanélküliség csökkenő tendenciát mutat, míg a bérek erősen nőttek az adócsökkentések és a közszféra béremelkedésének következtében, amelyek mindegyike a lakossági fogyasztás ösztönzését szolgálta, amit a kiskereskedelmi forgalom gyors növekedése is bizonyít.
 
A magyar GDP-növekedés legfőbb motorja - az OECD szerint - a bérnövekedés, az uniós pénzek, a munkáltatók alacsonyabb adóterhei és a fogyasztás felpörgése lesz. Az olyan „jóléti” kiadásokra, mint oktatás, egészségügy, a növekvő GDP ellenére jövőre kevesebbet költ a kormány, mint idén, pedig a mindkettő erősen leszakadóban van az európai színvonaltól.
Az első negyedévben a vártnál lényegesebben gyorsabban, több, mint 4,1%-al nőtt a magyar gazdaság. Ez sokkal gyorsabb volt az EU átlagánál, a régióban azonban nem volt kiugró. Az elemzők 2017-re 3,5%-os növekedést jeleznek előre, míg 2018-ra 3%-ot, 2020-ra már csak 2,4%-kos bővüléssel kalkulálnak.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS