SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A kormány a nyugdíjasokat favorizálja a közel 1% emelés - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A kormány a nyugdíjasokat favorizálja a közel 1% emeléssel
A 2017-es költségvetésben a kormány 0,9%-os inflációval számol, ebből következik, hogy ekkora mértékben szeretné emelni a nyugdíjakat. Ezen a bejelentés sokak nemtetszését váltotta ki. Nézzük meg, hogy az elmúlt években a kormány hogyan változtatta a nyugdíjakat.
Megjelent: 2016. 05. 09. hétfő 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
kiss amruspolicy agendanyugdíjemelésinflációlétminimum

A kormány nagyon tudatos politikai döntést hozott már a 2010-es kormányzás elején, amikor elhatározta, hogy a törvényi minimumnál is nagyobb mértékben emeli a nyugdíjakat.

Ez nyilvánvalóan két ok miatt történt. Az egyik, hogy nagyon alacsonyak voltak a nyugdíjak, és jelentős réteg volt a létminimum alatt. A másik, hogy politikailag nagyon aktív társadalmi csoportról van szó,
ezért a választásokon szükség volt a szavazataikra.

 

Ennek megfelelően lépett a kormány. 2010 és 2015 között az átlag öregségi nyugdíjak 26%-kal nőttek, és a már nyugdíjasok nyugdíja is 21%-kal nőtt. Ez az infláció feletti, azaz reálnövekedést jelent. Erre mondható, hogy nem csak megőrizte a kormány a nyugdíjak reálértékét, hanem több, mint egy havi mértékben növelte is.

 

A múlt héten közölt létminimum-adatok is mutatják, hogy a kormány priorizálta a nyugdíjasokat.

2010-ben az egyfős nyugdíjas háztartásoknál 70.862 forint volt a létminimum értéke. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság állománystatisztikája alapján 2010-ben az öregségi nyugdíjasok 41%-a kapott ennél alacsonyabb összeget. 2015-ben 79.214 forint lett a létminimum ebben a körben, ugyanakkor már csak 19% volt az öregségi nyugdíjasoknak ez alatt. Ez vitathatatlan eredmény, és megmutatta, hogy van eszköz a kormány kezébe, ha kezelni akarja egy társadalmi csoport nehéz helyzetét.

 

2015-ben miközben a társadalom 41,5% olyan háztartásban lakott, ahol a létminimum alatt volt a család jövedelme. Ez a nyugdíjas háztartások esetében csak 16% volt. Azaz, ha a háztartásban „csak” nyugdíjasok élnek, akkor ők a többiekhez képest nagyobb valószínűséggel élnek létminimum felett. A helyzetük relatív jobb. Ahogy családi, vagy egészségi okokból összeköltözik a család, ott megugrik a létminimum alatt élő háztartások száma (26%-a azokon belül, ahol legalább egy nyugdíjas él, míg a család többi része
aktívkorú). Nagyon fontos ugyanakkor, hogy területileg jelentős eltérések vannak, amiket a meglévő adatok segítéségével nem lehet modellezni.

 

Forrás: Policy Agenda elemzés
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS