Extra funkciókért lépj be!

EKB vs. MNB: Draghi-éknak nem tetszik a magyar jegybank tevékenysége
Már egy jó ideje hangos a sajtó a Magyar Nemzeti Bank alapítványaival kapcsolatos ügyeiről, amikre az EKB is felfigyelt. Az egyik ilyen fő problémás pont evvel kapcsolatban, az a monetáris finanszírozás kérdésköre, amire az Európai Központi Bank igencsak háklis.
Megjelent: 2016. 05. 13. péntek 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Baka F. Zoltánfigyelőmatolcsyjegybankmnbekbmonetáris finanszírozás

A jegybanki hitelesség gyengülése jóval nagyobb károkat tud okozni, ami adott esetben az ország finanszírozását is negatívan befolyásolná. Jó lenne mihamarabb tisztázni például, hogy az alapítványoknak juttatott állampapírvagyon honnan származik: az
elsődleges vagy a másodlagos piacról. Nagyon nem mindegy, mert ha az elsődleges piacon hajtott végre tranzakciókat az MNB, akkor felvetődik a tiltott monetáris finanszírozás kérdése, s egy ilyen vizsgálat vége akár súlyos makrogazdasági következményekkel is járhat. Már azon túl, hogy a jegybank meggyengülő hitelessége miatt drágábban lehet csak eladni az államkötvényeket a befektetőknek. Konkrétan az államadósság, illetve a költségvetési hiány nyilvántartott mértékét is újra kellene számolni a tiltott monetáris finanszírozás esetén.

 

A teljes cikket megtalálja a Figyelő 18. számában
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS