SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Jön a magyar GDP adat, a várakozásoknál nagyobb lassulá - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Jön a magyar GDP adat, a várakozásoknál nagyobb lassulás valószínű
Jövőhéten érkezik a magyar inflációs és a negyedévre vonatkozó GDP adat. Az infláció valószínűleg visszakerült a pozitív tartományba, ám a GDP-nél a várakozásoknál nagyobb lassulásra készülhetünk. A kérdés az, hogy mennyire az egyszeri tényezők mozgatták a visszaesést.
Megjelent: 2016. 05. 06. péntek 15:43

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Dunai Gáborotp bankgdpinflációs adatmnb

Noha az előző év végi nagyon erős EU-s forrásköltés és a 2015. első negyedéves magas bázis (az esztergomi Suzuki-gyárban újra teljes kapacitáson termeltek) miatt számítani lehetett az első negyedévben a GDP-dinamika visszaesésére, annak mértéke kellemetlen meglepetést okozhat.

 

Előrejelzésünk szerint az építőipar hozzáadott értéke éves összevetésben 20,2%-kal csökkenhetett, miközben az ipari bővülés 7,2%-ról 1,4%-ra lassulhatott. A piaci szolgáltatások éves dinamikája ugyanakkor növekedhetett, 3,9%-ra – ez konzisztens a lakossági fogyasztással kapcsolatban korábban beérkező, kedvező adatokkal. Összességében a nem-mezőgazdasági versenyszféra növekedése jelentősen, a negyedik negyedéves 4,6%-ról 1,9%-ra mérséklődhetett.

 

Várakozásunk szerint a mezőgazdaság hozzáadott értéke, bár kisebb mértékben, mint egy negyedévvel korábban, de ismét fékezhette a növekedést, míg az állami szféra esetében a negyedik negyedéves 1,5%-ot követően ezúttal 0,5% lehetett az év/év index. Az 1,8%-os, a teljes GDP-re vonatkozó előrejelzéssel kapcsolatban a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság, a februári szökőnap miatt.

 

Előrejelzésünk szerint 0,1% lehetett az áprilisi infláció, ez érdemben magasabb a piaci várakozásnál (-0,1%). Az éves index növekedése főként a feldolgozott élelmiszerek és az energiahordozók éves áremelkedésének köszönhető, miközben a trendinflációs tételek esetében továbbra is nagyon visszafogott árnyomást látunk. Az éves bázisú maginfláció 1,3%-on stagnálhatott.

 

Továbbra is kérdés, hogy a munkaerőpiacon érezhető feszesség (a nemzetgazdasági bérdinamika az idei évben 5% körül alakul, éves összevetésben) mikor okoz erősebb árnyomást a fogyasztói árakban. Egyelőre úgy tűnik, az MNB-nek 2018-ig várnia kell az inflációs cél teljesülésére, addig 3% alatt maradhat a fogyasztói árindex.

 

Emiatt meglepő volt az áprilisi fordulat a Monetáris Tanács kommunikációjában. A jegybank egyértelműen hűteni igyekezett a további kamatcsökkentésre vonatkozó, részben az MNB korábbi jelzései miatt felépült várakozásokat. Igaz, az elmúlt hetekben költségvetés oldaláról jelentős lazítást helyeztek kilátásba, ami indokolhatta a jegybank óvatosabb kommunikációját.

 

Érdekes lesz, hogy a beérkező adatokra reagál-e az MNB: ha a GDP kellemetlen meglepetést okoz, akár ismét előtérbe kerülhetnek a további, a növekedést támogató intézkedések a Monetáris Tanácsban. Ha így lesz, az a forint gyengülése irányába hathat, ami a technikai kép alapján is valószínű.

Az infláció valószínű, hogy vissza fog kerülni a pozitív tartományba

A GDP-ben a várnál nagyobb mértékű visszaeséssel számolhatunk
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS