Extra funkciókért lépj be!

Felgyorsul az inflációs ütem, év elejére akár a 2%-ot is meghaladhatja
Szeptemberben már pozitív előjelű lett az infláció és ez a növekvő ütem gyorsulni fog. Januárra akár a 2%-os értéket is átlépheti pénzromlás, ám a különböző jövő évi áfacsökkentések kicsit lelassíthatják ezt az ütemet. A jegybanki 3%-os cél 2018-ban válhat majd elérhetővé.
Megjelent: 2016. 10. 13. csütörtök 15:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
ürmössy gergelyerste bankinflációmnb

Augusztusban láthattunk utoljára deflációt Magyarországon. Szeptemberben elkezdett kipörögni az alacsony üzemanyagár a bázisból, ezért az inflációs főmutató szemmel láthatóan gyorsult a megelőző hónaphoz képest, hiszen -0,1%-ról (év/év) 0,6%-ra gyorsult a pénzromlás üteme. A várakozásoknak megfelelt a gyorsulás mértéke. A nagymértékben ingadozó árú termékek és szolgáltatások hatását kiszűrő maginflációs mutató enyhén emelkedett 1,4%-ra. Így továbbra sem szakadt meg az a tendencia, ami szerint a maginfláció 1,2 és 1,5% között lebeghet 2015 második negyedév óta.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltatások drágulása fokozatosan lassult a nyári hónapok folyamán. Ez szeptemberben megfordulni látszik, hiszen ekkor már 1,3%-kal drágultak a szolgáltatások. Emellett pedig figyelemreméltó az üzemanyagok árának változása is, hiszen tavaly szeptemberhez képest olcsóbbá váltak 3,9%-kal, azonban az idén augusztushoz képest egy hónap alatt 3%-kal drágultak. Az év elején tapasztalt sertéshús árcsökkenés egy része eltűnt, hiszen januárban több mint 17%-kal volt olcsóbb az egy évvel korábbi árhoz képest. Ez a különbség szeptemberre csökkent, hiszen hozzávetőlegesen már csak 10%-kal volt olcsóbb a sertéshús ára az egy évvel korábbi árhoz képest.

 

A szeptemberi adatok fényében fenntartjuk az idei évre vonatkozó 0,4%-os inflációs előrejelzésünket, jövőre pedig átlagosan 1,7%-os inflációt várunk.

Pozitív tartományba került szeptemberben a hazai infláció
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS