Extra funkciókért lépj be!

Eltűnt a bázishatás a magyar infláció mögül
A szeptemberi inflációs adatok nem okoztak nagy meglepetést, a kérdés az, hogy a későbbiekben, hogyan alakulnak majd az árak. A jelentősen beszűkült munkaerőpiac közvetetten megnövelheti a fogyasztást, ami kedvezően hathat az inflációra, mondta el Suppan Gergely.
Megjelent: 2016. 10. 24. hétfő 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Suppan Gergelytakarékbankinflációmaginflációfogyasztásárakmunkaerőpiac

A szeptemberi inflációs adatok többé-kevésbé megfeleltek a várakozásoknak, az elmúlt időszakban tapasztalható deflációs korszak véget ért. Ha kiszűrjük a volatilis termékeket, mint pl. a nyers élelmiszer árak, amelyeket erősen befolyásol pl. az időjárás, akkor megkapjuk a maginflációt. Ebben olyan termékek tartoznak, mint a tartós fogyasztási cikkek, ruházati áruk, külöböző szolgáltatás árai. Ennek a mértéke az elmúlt időszakban stabilan 1,3-1,4% körül mozgott. 

Elképzelhető, hogy a teljes inflációs ráta a jövő év elején meghaladja majd a két százalékot, de a maginfláció alacsony szinten maradhat. A hullámzást az olyan események okozzák, mint az üzemanyagárak nagy ingadozása.

Érdemes számításba venni, hogy Magyarországon jelentős bérfeszültség alakult ki, mivel jelentősen szűkült a munkaerőpiac, ennek hatására nagyon erős bérverseny indult el a versenyszférában, ez pedig növelheti a vállalatok bérköltségeit. Abban az esetben viszont, ha nőnek a bérek, nő a vásárlóerő, megnövekedhet a fogyasztás. Ezt a tendenciát láthattuk már a GDP adatoknál és a kiskereskedelmi számoknál is, és amennyiben ez folytatódik, az árak gyorsabb emelkedésbe is kezdhetnek.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS