SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Kamatvágás nélkül, de tovább lazulhat a magyar monetár - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Kamatvágás nélkül, de tovább lazulhat a magyar monetáris politika
Annak ellenére, hogy a magyar jegybank ollója nem csapott le a várakozásoknak megfelelően, mégis meglepte a piacot a mai napon. A jegybank a délutáni közleményében bejelentette, hogy kötelező tartalék rátát 2%-ról 1%-ra csökkentette. - mondta el Ürmössy Gergely vezető elemző.
Megjelent: 2016. 10. 25. kedd 16:28

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
ürmössy gergelyerstemnbkamatkamatdöntő ülés

A várakozásnak megfelelően változatlanul hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács. Annak ellenére, hogy stabil maradt az irányadó ráta, a monetáris kondíciók újra lazulhattak, hiszen a szerdai jegybanki betéti aukción már nem helyezhet el korlátlan mennyiségben likviditást a bankrendszer, illetve az egynapos fedezett hitel kamatát 10 bázisponttal 1,05%-ra csökkent. Mindezek mellett fontos azt is megjegyezni, hogy múlt és ezen a hétfőn az MNB bevetette az új, forintlikviditást nyújtó eszközét, amivel a hazai rendszerszintű likviditást bővítette, ami szintén lazító lépésként fogható fel.

 

Az MNB úgy döntött, hogy szerdán legfeljebb 150 milliárd forint értékben fogad be betétet a bankrendszertől, és december végén nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot a befogadott likviditás mértéke. Ez annyit jelent, hogy a kereskedelmi bankoknak más piacokat, illetve más eszközöket kell keresni, ahová elhelyezhetik az ún. „forró pénzt”. Ilyen lehet többek között a bankközi piac, a devizaswap piac, vagy az állampapír piac. A következménye az MNB nem-konvencionális lazításának az lehet, hogy a bankközi kamatok, valamint az állampapírhozamok egyaránt mérséklődhetnek. Az erodálódó kamatok és hozamok pedig hatással lehetnek a forint árfolyamára is, azaz a magyar fizetőeszköz gyengülhet az euróval szemben amennyiben folytatódik a forint kamatelőnyének csökkentése.

 

Novemberben és decemberben is fontos lesz a kamatdöntő ülés, hiszen annak ellenére, hogy valószínűleg szinten marad az alapkamat az év végéig, a bankrendszer folyamatosan kiszorul a jegybank által kínált három hónapos futamidejű betétből. Véleményünk szerint a piaci alkalmazkodás az új monetáris keretrendszerhez már megkezdődött, ami a csökkenő bankközi (BUBOR) kamatokban és nyomott szinteken tartózkodó kincstárjegyhozamokban tükröződik. Az látszik, hogy az alkalmazkodási folyamat legalább december végéig elhúzódhat.

 

A határidős kamatmegállapodások árazása alapján a piac arra számít, hogy kb. 3-6 hónapon belül megközelíti a 0,6%-ot a 3 hónapos futamidejű BUBOR kamat. A piaci várakozásokkal annyiban egyetértünk, hogy mi is a bankközi kamatok további csökkenésére számítunk, azonban az Erste elemzői szerint 2017 folyamán 0,5%-ig csökkenhet jövőre a bankközi kamat, vagy akár még lejjebb.

Kb. 3-6 hónapon belül megközelíti a 0,6%-ot a 3 hónapos futamidejű BUBOR kamat

A csökkenő kamatkülönbözet miatt az forint gyengülhet az euróval szemben.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS