Extra funkciókért lépj be!

Eseménydúsnak ígérkezik az MNB utolsó kamatdöntő ülése
Jövő héten lesz az MNB utolsó kamatdöntő ülése. Az irányadó rátát nem valószínű, hogy megváltoztatják, de a dönteni fognak a 3 hónapos jegybanki betét felső korlátjáról. Emellett érdemes lesz figyelni az MNB friss prognózisait a jövőre nézve.
Megjelent: 2016. 12. 16. péntek 16:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Dunai Gáborotpmnbkamatdöntésforintinflációkamat

Az MNB a jövő heti kamatdöntő ülés alkalmával dönt a következő három hónapra a 3 hónapos jegybanki betét felső korlátjáról (jelenleg 900 milliárd forint), amelynek változtatásával – változatlan alapkamat mellett - a rövid távú pénzpiaci hozamokat és így végső soron a forint árfolyamát képes befolyásolni. Ezen kívül a következő héten 350 Mrd. Ft értékű FX-swap jár le, amelynek megújításával, illetve volumenének változtatásával tovább igazíthatja az MNB a bankrendszer forintlikviditását.

 

Mivel az EKB döntése a várakozásokhoz képest kevésbé volt restriktív, valamint a hazai makrogazdasági folyamatokban sem történt érdemi elmozdulás a néhány héttel ezelőtti szakszervezeti bérmegállapodás óta, továbbá a forint árfolyama jelenleg az MNB számára megfelelő szinteken áll (310-315), ezért az MNB nincs azonnali lépéskényszerben.

 

2017 elején átmenetileg 3% közelébe emelkedhet az infláció, a növekvő infláció és a változatlanul alacsony alapkamat leértékelődési nyomást helyezhet a forintra, ez pedig az MNB-nek a korábbiaknál nagyobb mozgásteret biztosít, azaz lehetősége nyílik óvatosabban csökkenteni a 3 hónapos jegybanki betét állományát, de akár az FX-swapokét is.

 

Az OTP Elemzési Központ várakozása szerint az alapkamat változatlanul hagyása mellett, kismértékben, 750 milliárd forintra csökkentik a 3 hónapos jegybanki betét elfogadható mennyiségét, esetleg ezt kombinálva az FX-swap állomány csökkentésével. 
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS