SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Meghaladta a várakozásokat a decemberi inflációs ráta - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Meghaladta a várakozásokat a decemberi inflációs ráta
A várakozásokat enyhén meghaladta a 2016 decemberében látott inflációs ráta, hiszen elérte az 1,8%-ot az év utolsó hónapjában, az év egészében pedig 0,4% volt a pénzromlás üteme. A maginflációs mutató is gyorsult, elérte az 1,7%-ot. Ürmössy Gergely értékelte a helyzetet.
Megjelent: 2017. 01. 13. péntek 14:20

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
ürmössy gergelyerste bankinflációmaginflációmnb

A várakozásokat enyhén meghaladta a 2016 decemberében látott inflációs ráta, valamint a maginflációs mutató is gyorsult, elérte az 1,7%-ot. A maginflációs ráta 2014 szeptembere óta 0,8% és 1,5% között ingadozott, tehát elhagyta azt a sávot a mutató, amiben stabilan mozgott nagyjából két éven keresztül. A fő inflációs mutató és a maginflációs mutatók közötti különbséget magyarázza az, hogy a maginflációs ráta kiszűri az üzemanyagárak változását, melyek decemberben novemberhez képest 4,1%-kal, 2015 decemberéhez képest pedig 6,8%-kal voltak drágábbak.


Az üzemanyagokon túl, úgy látjuk, hogy a nagyobb termékcsoportok árdrágulási üteme a várakozásainkkal összhangban alakultak: az élelmiszerek 1,3%-kal (év/év), a cigaretta és alkoholos italok 2,5%-kal (év/év), a ruházkodási cikkek 0,5%-kal (év/év) a szolgáltatások 1,9%-kal (év/év) drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkek ára egy év alatt 0,5%-kal csökkent.
 

Előretekintve, tovább fog gyorsulni az inflációs ráta 2017 folyamán. Több erőhatás fog egymásnak feszülni, aminek az eredőjét nehéz megbecsülni. Ilyen tényezők például a célzott ÁFA-csökkentések (pl. szárnyas termékek, internet szolgáltatás, stb.), melyek mérsékelhetik az inflációs nyomást. A másik oldalról figyelembe kell venni, hogy a gyors ütemű bérnövekedés és a nyersanyagok világpiaci ára pedig felfelé mutató inflációs nyomást eredményezhet. Előrejelzésünk szerint idén átlagosan 2,3% lehet az inflációs ráta, 2018-ben pedig átlépheti a 3%-ot.

 
Véleményünk szerint a gyorsuló inflációs ráta miatt nem fog a Monetáris Tanács változtatni az álláspontján és fenn fogja tartani a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet. Az MNB monetáris politikájának szempontjából az is kiemelt fontosságú lesz, hogy a nagy nemzetközi jegybankok hogyan alakítják a saját monetáris politikáikat, azaz hányszor emel kamatot a Federal Reserve idén, illetve az Európai Központi Bank miként alakítja a kötvényvásárlási programját az év folyamán. Úgy látjuk, hogy idén változatlan maradhat a magyar alapkamat 0,9%-on, a bankközi kamatok pedig nyomott szinteken ragadhatnak.

2017-ben körülbelül 2,3%-os átlagos inflációs rátára számítanak az elemzők
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS