Extra funkciókért lépj be!

Politikai csapdát jelenthet a kormánynak a nyugdíj kérdése
Az utóbbi időben sok nyugdíjt érintő téma jött be a köztudatba, amiből három fontosabbat vizsgáltunk meg Kiss Ambrussal, a Policy Agenda, vezető elemzőjével. Nyilván a kormány is érzi, hogy ezeken a pontokon változtatni kéne, kérdés hogy az ellenzék fel tudja-e karolni a témát.
Megjelent: 2017. 01. 24. kedd 14:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Ambruspolicy agendanyugdíjakkormányemelésbérminimum

Az elmúlt hónapban egyszerre három ügy is napirendre került a nyugdíjasokat érintően. Mindegyik kezdeményezés önmagában alkalmas arra, hogy képes legyen elrontani azt a képet, amelyet a kormány sugároz magáról, azaz: „erőn felül költött az állam a nyugdíjasokra.”.

 

A legrégebben napirenden lévő kérdés a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségének kiterjesztése férfiakra is. Ezt az ügyet a szakszervezetek tűzték elsőként napirendre, amikor népszavazást kezdeményeztek a kérdésről. A kezdeményezést végül 2015-ben az

 

Alkotmánybíróság állította meg, de ettől még újra és újra felvetődik, utoljára Jobbik karolta fel ezt az ügyet. Az alacsony induló nyugdíjakra, és a létminimum alatt élő nyugdíjasok problémájára irányult a Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslata, amely 80 ezer forintra (a nyugdíjas létminimum szintjére) emelné a nyugdíjminimum összegét. Eszerint 20 év szolgálati idő után nem kaphatna ennél az összegnél senki sem kevesebbet (ez jelenleg 28.500 forint). A Policy Agenda által végzett számítások alapján a 2013-2015 között öregségi nyugdíjba mentek 33%-ának kisebb volt a nyugdíja, mint az adott évben érvényes időskorúakra számított létminimum összege.

 

A harmadik ügy, amelyet nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek vetettek fel, a nyugdíjemelés mértéke és kiszámításának módja. 2016 végén a Fidesz érzékelte azt a problémát, vagyis a 0,9%-os emelés oly mértékben alacsony (főleg a korábbi évekhez képest), hogy már-már büntetésnek fogják fel az érintettek. A kormány ezért emelte 1,6%-ra a nyugdíjemelés mértékét, és ezen túlmenően 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt osztott szét minden nyugdíjas között (elég értelmetlenül a külföldön élők számára is!).

 

Egyes érdekképviseleti szervek ugyanakkor nehezményezik, hogy míg a legalacsonyabb keresetűek esetében 15%-os- sőt a garantált bérminimumnál 25%-os- béremelés van, várakozások szerint az átlagkeresetek is 10% körüli mértékben emelkednek, és ez a nyugdíjemelésnél leszakadást okoz majd.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS