SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Csalódást keltett a ma megjelent negyedik negyedéves GDP - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Csalódást keltett a ma megjelent negyedik negyedéves GDP adat
Két fontos makrogazdasági adat is megjelent a mai napon. Az egyik a januári infláció, ami a KSH mérése szerint 2,3% volt, ami jelentős gyorsulásnak felel meg. Továbbá érkezett 2016 utolsó negyedévéről szóló GDP adat (1,6%) is, mely meglepte az elemzőket.
Megjelent: 2017. 02. 14. kedd 15:57

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
ürmössy gergelyerstemagyarországmakrogazdasággdpinfláció

Lassult a GDP növekedési ütem tavaly, idén új lendületet vehet

 

A vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság 2016 utolsó negyedévében. A piac – beleértve minket is – 2% körüli éves GDP növekedési ütemre számított, a KSH viszont csak 1,6%-os növekedési ütemet mért. A gazdaság bővülését elsősorban a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság hajtotta, míg az ipari termelés nem tudott érdemben hozzájárulni a gazdasági aktivitáshoz, az építőipar pedig továbbra is lassító tényező maradt. A részleteket ugyan még nem ismerjük, azonban valószínűleg az építőiparra, illetve a beruházásokra vonatkozó becslésünk optimista lehetett, és innen eredhet a különbség az előrejelzésünk, illetve a tényszám között. Régiós összehasonlításban újra leszorult a dobogóról Magyarország, hiszen a negyedik negyedévben Románia 4,7%-kal, Szlovákia 3,1%-kal, Lengyelország 2,7%-kal, Csehország 2,3%-kal növekedett.

 

A tavaly látott lassabb növekedési ütem átmeneti jelenség lehetett. Idén a növekedés gyorsulására számítunk, becslésünk szerint elérheti a 3,4%-ot a GDP növekedési üteme. Tavalyhoz hasonlóan, a háztartások fogyasztása lehet a növekedés gerince idén is, a beruházások pedig újra érdemben hozzájárulhatnak a nagyobb lendülethez, amennyiben sikerül az EU-s forrásokat felhasználni. Kockázatokat elsősorban a külső tényezők jelentenek, mint például az egyelőre még ismeretlen Trump-i gazdaságpolitika, illetve a közelgő választások az Eurózónában. Ezek az események a külkereskedelmi folyamatokon keresztül ronthatják a magyar növekedési kilátásokat is.

 

A várakozásoknak megfelelően alakult az infláció januárban

 

Megegyezett a várakozásokkal a januárban látott inflációs ráta, 2,4%-ra gyorsult a decemberi 1,8%-ot követően. A gyorsulás elsősorban a bázishatásnak köszönhető, hiszen az alacsony üzemanyagárak hatása folyamatosan halványul. A stabil maginflációs mutató is arra utal, hogy elsősorban az üzemanyagáraknak volt köszönhető a főmutató jelentős gyorsulása. Becslésünk szerint a következő hónapokban folytatódhat a pénzromlás ütemének gyorsulása, az egész év végig 2% felett maradhat az ütem és az éves átlag 2,5% lehet, jövőre pedig már elérheti a ráta az MNB 3%-os inflációs célját.

 

Annak ellenére, hogy szemmel láthatóan felpörög az infláció, a Monetáris Tanács vélhetően nem fog kamatváltoztatással reagálni, hiszen a tagok kívánatosnak tartják a negatív reálkamat fenntartását. Véleményünk szerint idén és jövőre is 0,9% maradhat az alapkamat, míg a bankközi kamatok, azaz például a 3 hónapos BUBOR kamat, tovább süllyedhetnek.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS