Extra funkciókért lépj be!

A korábban gondoltnál alacsonyabb inflációs pályán mozoghat a gazdaság
Januárban gyorsult az infláció decemberhez képest, noha nem olyan mértékben, ahogy arra az elemzők számítottak. Ennek fő oka abban keresendő, hogy az árazási hajlandóság nem a várakozásoknak megfelelően alakult, mondta el Dunai Gábor, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője.
Megjelent: 2017. 03. 03. péntek 15:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Dunai Gáborotpelemzésgdpinflációmakrogazdaságmagyar gazdaság

Tovább gyorsulhatott februárban az infláció, a Bloomberg medián előrejelzése 2,8%, ahogy saját prognózisunk is. Ez lehetett az utolsó hónap, amikor az üzemanyagok áralakulása érdemben fokozta az inflációt, márciusban ez a hatás kifut. Az élelmiszerek inflációja szintén gyorsulhatott valamelyest, ugyanakkor az iparcikkek esetében januárhoz képest változatlan, a szolgáltatások esetében minimálisan csökkenő éves pénzromlási ütemre számítunk (utóbbi esetében bázishatás miatt, a hó/hó dinamika minimálisan magasabb lehetett).


Érdekes lesz figyelni, hogy a kereslet alakulására leginkább érzékeny termékkörökben hogy alakul a havi áremelkedés üteme. Dunai Gábor, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője elmondta, hogy a januárban kissé az általuk vártnál visszafogottabb volt ez a mozgás, és ha ez februárban is hasonlóan alakul, az arra utal, hogy infláció tehetetlensége nem csökkent olyan mértékben, mint ahogy arra előzetesen számítottak.

Ha továbbra is visszafogott visszaárazási hajlandóságot láthatunk, a korábban gondoltnál alacsonyabb lesz az infláció hazánkban.

A piaci várakozásnál alacsonyabb növekedést produkált a magyar gazdaság, 1,6%-kal tudott csak bővülni.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS