SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Felpörgethetik az idei GDP-t az építő-, autóipari, és - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Felpörgethetik az idei GDP-t az építő-, autóipari, és állami beruházások
A gyengébben sikerült 2016-os év után combosabb növekedés jöhet idén. A Takarékbank várakozásai szerint 2017 során 3,6%-kal bővül a magyar GDP, ami 2018 során csúcsosodik ki majd egy 4%-os bővüléssel. A háttérben húzódó folyamatokról kérdeztük a bank vezető elemzőjét.
Megjelent: 2017. 03. 28. kedd 10:10

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Suppan Gergelytakarékbankgdpmagyar gazdaságbővülésnövekedésberuházásprognóziselőrejelzésfogyasztás

2017 egészére előre tekintve 3,6 százalékos nemzeti össztermék növekedést ​prognosztizál a Takarékbank. Előrejelzésük szerint a gazdasági bővülés 2018 során is folytatódik majd, 4 százalékos GDP-növekedést várnak a jövő évben. 2016 ilyen tekintetben gyengébb év volt, mivel a teljes éves bővülés csak 2% lett. Az idei év második felétől Suppan Gergely, a bank vezető elemzője nem lát okot arra, hogy miért lassulna vissza a gazdaság növekedés, hiszen a a beruházások nőnek majd és a kapacitások bővülnek, a fogyasztás növekszik, ráadásul a 2018-as választási évre sok beruházást fognak átcsoportosítani. 2019-ben viszont szerinte már nem fogja tudni tartani az ország ezt a növekedési tempót.

 

A Takarékbank elemzői úgy látják, hogy a beruházások ismét bővülnek majd a felpörgő uniós forráslehívások miatt. 2016 során nem túl jelentős forrás érkezett Magyarországra, de ez a külső finanszírozás most ismét aktívabb lesz, mivel megindult a 2014-2020-as ciklus forrásainak tényleges folyósítása. A beruházás bővülési folyamatot támogathatja a társasági adó csökkentése, a bérköltségek növekedése és a szakemberhiány, ugyanis ez utóbbi tényezők a vállalati termelékenység növelését kényszeríthetik ki.

 

A növekedés miatt is a GDP-arányos államadósság a pénzintézet kalkulációi szerint 2018-ra 70% alá eshet. A forint stabil maradhat a 305-315-es sávban, 2017 második felében inkább az erősebb, 305-ös szint felé várják. Az infláció ugyan lassan eléri a 3%-os célszintet, de Suppan komoly árnyomás fenyegetését nem látja.

Mint kiemelte, 4 év alatt közel 20%-kal nőttek a reálbérek.

A 2016 során 7,3%-kal emelkedő reálbérekből tovább bővülő lakossági fogyasztásra következtetnek - ez a bővülés pörgette az elmúlt időszakban kevesebb uniós forráshoz jutó gazdaságot. Suppan szerint még mindig rengeteg elhalasztott fogyasztás van a háztartásoknál, hiszen nem érte el a fogyasztás bővülése a reálkeresetek növekedését, miközben a háztartások nettó pénzügyi megtakarításainak volumene jelentősen megnövekedett. Ahogy az elemző mondja, "tehát van is honnan" a fogyasztást növelni.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS