Extra funkciókért lépj be!

A várakozásoknak megfelelően lassult az inflációs ráta áprilisban
A várakozásokkal összhangban alakult áprilisban az infláció: az éves ütem a márciusban látott 2,7%-ról 2,2%-ra lassult. A rövid távú ingadozásokat kiszűrő maginflációs mutató 1,9% volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy lassan, de folytatódott az infláció gyorsulása.
Megjelent: 2017. 05. 10. szerda 16:14

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
ürmössy gergelyerste bankinflációmnbmario draghi

Egészen addig, amíg az Eurózónában lanyha marad az inflációs környezet, addig az importált infláció mértéke is elenyésző maradhat, ami késlelteti a magyar inflációs folyamatok felfutását is. Tehát, érdemes lesz figyelni, hogy a belső folyamatokon kívül (pl. tempós reálbér emelkedés) miként alakulnak majd a külső, európai fejlemények, mondta el Ürmössy Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Várhatóan májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás üteme. Rövidtávon az ingadozásokat továbbra is az üzemanyagárak változása magyarázhatja majd, míg a mögöttes tendenciát megragadó maginflációs mutató fokozatosan gyorsulhat a következő hónapokban. Becslésünk szerint az idén átlagosan 2,5% lehet az infláció üteme, ami látványos gyorsulás a 2016-ban mért -0,1%-hoz képest. Előretekintve, 2018-ban az ideinél is magasabb fokozatba kapcsolhat az infláció és tartósan átszelheti az MNB 3%-os inflációs célját, éves átlagban pedig 3,5% lehet.

A csökkenő üzemanyagárak miatt a második negyedévben lassabb lehet az infláció az MNB becslésénél, ami újabb érvéként szolgálhat a Monetáris Tanács számára, hogy miért érdemes a kamatokat változatlanul alacsonyan hagyni. Véleményünk szerint az MNB 2018 végéig nem fog a 0,9%-os alapkamaton változtatni, illetve a bankközi kamatok is a jelenlegihez hasonló alacsony szinten maradhatnak (a 3 hónapos BUBOR jelenleg 0,16%).

Egyelőre még nem sikerült fenntartható módon elérnie az inflációs célját a jegybanknak, de a következő egy évben sor kerülhet erre.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS