Extra funkciókért lépj be!

A negyedik negyedévben 4% fölötti növekedést is kihozhat a magyar gazdaság
Minden várakozást felülmúlva, 4,1%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben, míg szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva a növekedés 3,7% volt. Egy negyedév alatt pedig a növekedés igen robosztus, 1,3% volt, mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.
Megjelent: 2017. 05. 22. hétfő 09:14

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
suppám gergelytakarékbankmagyar gdpnövekedés

A növekedést az építőipar és az ipar szárnyalása mellett a piaci szolgáltatások húzták. Az erős tavalyi második negyedéves bázis – és a kevesebb munkanap - miatt a második negyedévben kissé gyengülhet a dinamika, azonban az igen gyenge tavalyi harmadik és negyedik negyedév, valamint az év közben tovább gyorsuló beruházások és fogyasztás hatására az év második felében 4% fölé gyorsulhat a növekedés. A Takarékbank éves átlagos növekedési előrejelzését – a később megjelenő részletes adatoktól függően – 4% közelébe módosítja 3,6%-ról.
Az idei évben a növekedést érdemben húzzák a beruházások, amit a lakás- és irodaépítési-boom, a Mercedes, az Audi és más feldolgozóipari beruházások, a felfutó állami és EU által támogatott beruházások is élénkítenek, ezek hatása az év második felében jelentkezhet, de áthúzódik a következő évre is. A fogyasztás az erősödő reálbér növekedés, a foglalkoztatás növekedése, a háztartások óvatossági megtakarításainak csökkenése miatt tovább gyorsulhat az év hátralevő részében. A külső konjunktúra szintén kedvező. Jövőre a növekedés kissé meghaladhatja a 4%-ot. A fogyasztás és a beruházások folytatódó növekedése mellett az új autóipari kapacitások üzembe helyezése is húzhatják a gazdaságot. A hazai gazdaság növekedése régiós szinten is kiemelkedő, csupán a román GDP nőtt 5,7%-kal, a szlovák GDP 3,1%-kal bővült, míg a cseh GDP növekedése – bőven meghaladva a várakozásokat – 2,9% volt.




Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS