Extra funkciókért lépj be!

Jelenleg nem sok ráhatásuk van a képviselőknek a költségvetésre
Az országgyűlés elfogadta a 2018-as költségvetést, aminek kapcsán érdemes lehet megnézni, hogy a költségvetési vita kapcsán mekkora mozgástere van a parlamentnek a kormány javaslatával szemben. Kiss Ambrussal, a Policy Agenda vezető elemzőjével jártuk körbe a kérdést.
Megjelent: 2017. 06. 27. kedd 12:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Ambruspolicy agendaköltségvetésvitaesélyek

A mostani parlamenti ciklusban, miután már fegyelmet követelt meg a kormány a képviselőkkel szemben, nem kellett bevételi oldalon kreatív módon pénzt találni. 2011-2014- ig terjedő időszak költségvetései esetében a kormány eredeti javaslatához képest éves átlagban 250 milliárd forint többletet kellett találni a parlamenti vita során bevételi oldalon, hogy fedezni tudják a megnövekedett kiadásokat.

 

Könnyen belátható, hogy a képviselők ritkán találnak – megfelelő szakértelem hiányába – olyan bevételeket, amelyekkel a kormány eredetileg nem számolt. Ezek a pénzek sokkal inkább menetközben teremtett (adóemelések), vagy csak látens módon teremtett (kormány előszeretettel hivatkozik a javuló gazdasági környezet miatti többletbevételekre, amelyek vagy befolynak, vagy nem) forintok.

 

Tipikus példája ennek a rossz gyakorlatnak, amire már korábbi elemzésünkben is felhívtuk a figyelmet, hogy mindenféle számítás nélkül megemelik a képviselők a várható ÁFA-bevételi számokat, ezzel teremtve elkölthető pénzt saját politikai ötleteikhez.

 

A mostani időszakban a bevételi oldal változtatása éves átlagban 36 milliárd forintot mozgatott meg. Volt olyan év (2015-ben), amikor 67 milliárd forinttal inkább csökkentették a képviselők a parlamenti vita végére a bevételi számokat.

 

Részlet a Policy Agenda elemzéséből.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS