SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Takarékbank: A hazai foglalkoztatottak száma nyáron elér - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Takarékbank: A hazai foglalkoztatottak száma nyáron elérhette a 4.5 millió főt
A legutolsó munkaerőpiaci adatok alapján 62 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottak száma. Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a a nyár végére 4,5 millió főig növekedhet ez a szám és 3,7%-ig csökkenhet a munkanélküliségi ráta.
Megjelent: 2017. 09. 18. hétfő 10:30

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
horváth andrástakarékbankfoglalkoztatottságmunkaerőpiacksh

Május-júliusban az előző év azonos időszakához képest 62 ezer fős növekedéssel 4.434 millió főre, történelmi csúcsra nőtt a foglalkoztatottak száma, a változáshoz az elsődleges munkaerőpiac 107 ezer fős növekedéssel, a közfoglalkoztatottak száma 40 ezer fős csökkenéssel, a külföldi telephelyen dolgozók száma pedig 5 ezer fős csökkenéssel járult hozzá. Az előző 3 havi átlaghoz képest 14 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt 27 ezer fővel 4.627 millióra növekedett.

 

Ezzel párhuzamosan 4.2%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta május-július között az előző 3 havi 4.3%-os átlaghoz képest. A munkanélküliek száma 3 ezer fővel csökkent az előző 3 havi átlaghoz képest, míg 35 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

 

Ezzel a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 73.5%-a dolgozott, ami már érdemben meghaladja az EU28-ak 71.4%-os átlagos rátáját, de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 77.6%-os rátájának eléréséhez.

 

A foglalkoztatottak száma a mezőgazdaság kivételével minden piaci ágazatban bővülést mutatott 2017. II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A mezőgazdaságban 6 ezer, a közszolgáltatások területén 4 ezer fővel csökkent a létszám. A feldolgozóiparban 64 ezer, az építőiparban kiemelkedő, 22 ezer, a piaci szolgáltatások területén pedig 15 ezer új munkahely keletkezett.

 

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 700 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága meglehetősen problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében, ahogy a közszféra munkavállalóinak száma az utóbbi hónapokban már minimálisan csökken.

 

A foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba minden áron való bevonásának kérdése, amennyiben a magyar gazdaság fel kíván zárkózni a fejlett európai gazdaságok foglalkoztatási szintjéhez.

 

A foglalkoztatottak száma a nyár végére megközelítheti a 4.5 millió főt. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár végére 3.7%-ig csökkenhet a munkanélküliségi ráta, míg éves átlagban 4.1% lehet az arány. A képzett munkavállalók hiánya lassíthatja a bővülést, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig tovább ösztönzi a lakossági fogyasztást és a beruházásokat.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS