SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Épp most nő fel az első szegényebb generáció 70 év ut - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Épp most nő fel az első szegényebb generáció 70 év után
A fejlett gazdaságokról készült felmérés szerint a második világháború óta nem fordult elő, hogy a háztartások bevétele csökkent volna. Ennek a folyamatnak a vesztesei az amúgy is gyengébben álló rétegek. A következmények nem biztatóak, újabb veszélyforrásokkal is számolni kell.
Megjelent: 2016. 08. 12. péntek 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
mckinseykutatásszegényégtársadalomjövedelemvilággazdaságmunkaerőpiacháztartáselszegényedés

A fejlett gazdaságokban most először nő fel egy generáció a második világháború óta, amelyik szegényebb lesz a szüleinél. A McKinsey tanácsadócég elemzése szerint a 70-es években volt ugyan egy rövid törés, de az elmúlt 70 évben folyamatosan nőtt a háztartások bevétele. Ez a túlnyomórészt pozitív trend törhetett meg az elmúlt 10 évben. 2005 és 2014 között a felmérés szerint a világ 25 fejlett gazdaságában a háztartások kétharmadának nem nőtt, vagy inkább csökkent a reáljövedelme. Ez több, mint 540 millió embert jelent. Az elkölthető jövedelem nem csökkent ilyen nagy mértékben, mert sok helyen az állami támogatások növelése, illetve az adók csökkentése ellensúlyozta a jövedelem stagnálását, de a háztartások negyedének még így is csökkent vagy nem változott számottevő módon a rendelkezésre álló pénze.

 

Ez a trend új fejezet nyit az egyenlőtlenségekről szóló vitákban, amely eddig többnyire arról szólt,  hogy a vagyonok egyre jelentősebb ütemben a gazdagabb rétegek felé áramlanak. A tanulmány szerint ugyanis a háztartások jelentős része egyszerűen nem fejlődik, és a legjelentősebb csapás azokat a fiatal dolgozókat éri, akik nem fértek hozzá az oktatási rendszerhez.

 

Nyilvánvaló, hogy a 2008-as válság az egyik fő okozója ennek a törésnek, de más, hosszabb távú folyamatok is közre játszottak és ez folytatódni látszik. Ilyen például a legfőbb demográfiai változás, például az elöregedő társadalom kérdése, és az ezzel járó munkaerő piaci változások, mint például a GDP-hez mérten csökkenő bérek aránya. A gazdasági és társadalmi hatások fájdalmasak, azok, akiknek csökkennek a bevételei, egyre kevésbé hisznek a globális gazdasági rendszerben, a McKinsey egy másik anyaga szerint közel harmaduk úgy látja, hogy a gyermekeik náluk is szegényebbek lesznek, és ugyanez a réteg rossz véleményeket fogalmazott meg a szabad kereskedelemről és a bevándorlásról.

 

Amennyiben a világgazdaság a mostani lassú növekedésnél jobban fel is gyorsul, a probléma velünk marad: hiába esne az elszegényedők aránya, a tanulmány szerint a növekedést vélhetően a mostani munkahelyek automatizációja, a termelés gépiesítése generálhatja, amely gyors ütemben a szegényedők rétegeinek akár duplázódását eredményezheti.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS