Extra funkciókért lépj be!

Obama és a FED a válság problémáinak "elfedésén" dolgozott
Obama pont a 2008-as válságkor került pozícióba és a makroszámokat megnézve látszólag sikerrel is kezelte a krízist. Ám a dolgok mögé pillantva az látszik, hogy a válságkezelést követően nem tett rendet igazán maga után - fejtegette Obama nyolc évét Pogátsa Zoltán közgazdász.
Megjelent: 2017. 01. 20. péntek 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Pogátsa Zoltánusaobamagazdaságpolitikaválságelnökfedadósságamerikaegyesült államok

Kormányváltás küszöbén állnak az USA-ban, így érdemes végigfutni Obama elmúlt két ciklusának gazdaságpolitikáját. A makro számok azt mutatják, hogy a válságot sikerrel kezelte a 2008-ban megválasztott demokrata vezetés. Jó ideje nincs már recesszió az USA-ban, nőtt a foglalkoztatottak száma és a munkanélküliség is elfogadható szintre csökkent. Első látásra ez mind szép és jó, de ha a dolgok mögé nézünk, akkor kicsit árnyaltabbá válik a kép. A kormány válságkezelése arról szólt, hogy adósságból keltettek keresletet a gazdaságban. Ez egy megszokott gazdaságpolitika, ám elmaradt az a fontos lépés, hogy miután a recesszióból ismét növekedésnek indul a gazdaság, az államnak le kell építenie a válság alatt keletkezett adósságállományt - véli Pogátsa Zoltán közgazdász.

 

Szerinte ha az egészet össze akarnánk foglalni, azt mondhatjuk, hogy Obama-kormányzat és a jegybanki vezetők, akik ez idő alatt a FED-et vezették, 8 év alatt egyfajta "elfedését" végezték a válságnak. Mind a két oldalról kereslet élénkítéssel próbálták túlélni ezeket az éveket. Az igazán komoly szerkezeti változások nem történtek meg ez idő alatt és egyébként rendkívül fenntarthatatlan az a pálya, amit az Egyesült Államok befutott. Gyakorlatilag egy folyamatos eladósodás és a veszélyes eszközök fenntartása árán jött létre a mostani enyhe növekedés és a foglalkoztatás javulása. Ahogy az Európai Unió válságkezelése nem volt egy fenntartható stratégia, azt gondolom, hogy az Egyesült Államokban sem ez történt meg és ezért én arra számítok, hogy bizony a következő években vissza fog térni az a válság, amelyet, amelyet 2007-2008 után igazából csak eltussoltunk - mondja a közgazdász.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS