SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A szigorítások időszaka jöhet a következő negyedévekb - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A szigorítások időszaka jöhet a következő negyedévekben
Több fontos kamatdöntő ülés lesz a következő héten, a FED, az EKB, az MNB és a japán jegybank is határoz az irányadó rátáról. Nagy valószínűséggel nem lesz változtatás egyiknél sem, azonban szép lassan elindulhat egy változáshullám a szigorítások felé világszinten.
Megjelent: 2017. 04. 21. péntek 16:27

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Dunai Gáborotpkamatemelésszigorításfedekbmnb

Márciusban a vártnál alacsonyabban alakult az infláció, és frissített előrejelzésünk szerint a jövő év végéig (bár ebben adminisztratív intézkedések is szerepet játszanak) várhatóan nem haladja majd meg tartósan a jegybank 3%-os célját a pénzromlás éves üteme. Ezen túl a forint ismét a jegybank számára komfortos(abb) 310 feletti sávban mozog az euróval szemben, nagy valószínűséggel érdemi változás nem történik a keddi ülésen, és kommunikáció tekintetében sem jelennek meg új elemek.

 

A kamatdöntéssel párhuzamosan 75 milliárd forintnyi három hónapos betét jár le. Mivel egy szabály miatt a jegybanknak legalább 125 milliárd forintnyi betétet kell meghirdetnie az egyes aukciókon, amely meghirdetett mennyiségtől +/- 50 milliárd forinttal térhet el, arra számítunk, hogy végül 75 milliárd forintnyi forrást fog befogadni. Ez legutóbb (a márciusi tenderen) ugyanígy történt.

 

Az elmúlt hónapban nem történt változás a monetáris politika finomhangolásában. Egy lejáró 100 milliárd forintos egyhónapos FX-swap helyét ugyanekkora keretösszegű háromhónapos FX-swap vette át, ennek azonban nincs hatása a bankrendszeri likviditásra. Mivel a nemzetközi makró kép változása az euró erősödése/dollár gyengülése irányába mutat, összességében az MNB-nek rövidtávon vélhetően nem lesz szüksége újabb lépésekre az árfolyam finomhangolásához.

 

A betéti kamat maradhat -0,4%, a hitelkamat 0,0%. A legfontosabb fejlemény az lehet, hogy az EKB elhagyja kommunikációjából a „jelenlegi vagy alacsonyabb kamatszint lehet szükséges az inflációs cél eléréséhez” elemet. Az infláció valóban nem emelkedik, de a bizalmi indexek, termelési és fogyasztási adatok, munkaerőpiaci mutatók, hitelfolyósítási fejlemények és ingatlanpiaci trendek alapján az első negyedévben ismét erős, 0,5% körüli lehetett a GDP növekedési üteme (né/né). És ami talán még fontosabb: sem az olasz, sem az osztrák, sem a holland választások nem okoztak piaci turbulenciát, és várhatóan a francia elnökválasztás sem fog. Ezzel pedig nagyon fontos kockázatok tűnnek el az eurózónából.

 

A következő hónapokban egyre több szó eshet arról, hogyan indulhat vissza az EKB a „normális” monetáris politikai keretek felé. Jelenleg a legvalószínűbb, hogy az eszközvásárlási program 2018-ban befejeződik, és akár már annak kivezetésével párhuzamosan elindulhatnak felfelé a kamatok. Mivel ez egészen konkrét forgatókönyv a fél évvel ezelőtti állapothoz képest, amikor elképzelni is nehéz volt, hogy az EKB szigorítani fog, továbbá az USA-ban épp a korábbinál laposabb kamatpályát kezdtek árazni a befektetők, lehet tér az EUR/USD emelkedésére. Hazai idő szerint csütörtökön hajnalban Japánban is kamatdöntő ülést tart a jegybank. A jen utóbbi idei erősödése miatt nem elképzelhetetlen valamiféle lazító jelzés a döntéshozóktól, de valószínűbb az eseménytelen ülés.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS