SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Egymillióról százezer forintra csökken az ÁFA adatszolg - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Egymillióról százezer forintra csökken az ÁFA adatszolgáltatási összeghatára
Nemrég fogadta el az országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely a jelenlegi 1 millió forintról 100 ezer forintra csökkenti az ÁFA adatszolgáltatási összeghatárát. A vállalkozásoknak át kell majd állítaniuk a számlázási szoftvereiket az új kritériumoknak megfelelően.
Megjelent: 2016. 07. 04. hétfő 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
hajdú zsoltbaker tillyadózásáfaváltozásonline

Az Országgyűlés által június 7-én elfogadott és 2017. januárjától hatályos törvényjavaslat alapján a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az adózók ÁFA adatszolgáltatási összeghatára, a kimenő számlákon pedig fel kell tüntetni a vevő adószámát, amennyiben az ÁFA eléri a szóban forgó értéket. Az összeghatár drasztikus csökkentésétől és az online pénztárgépek bevezetésétől az ellenőrzések célzottabb és hatékonyabb növekedését várja a NAV az áfacsalások, a fiktív vállalkozások és a számlagyárak elleni küzdelemben.

 

„A tételes adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének következtében több százezer vállalkozás üzleti köréhez férhet hozzá a NAV, vagyis közvetlen rálátása lesz az adott cég szinte teljes szállítói és vevői kapcsolataira – figyelmeztetett Hajdu Zsolt, a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere. Ehhez kapcsolódik az a módosítás is, hogy 2017. július 1-től az értékesítési számlákra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettséget már az online adatszolgáltatás váltja fel.

 

Az online adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán a szakértő hangsúlyozta: a különböző számlázó programokat úgy kell majd továbbfejleszteni, hogy azok az adott számla kibocsátásakor a NAV felé is automatikusan elküldjék a számlaadatokat. Ugyanakkor jelentős adminisztrációs terhet jelenthet az érintett vállalkozások számára a számlázó szoftverek tételes adatszolgáltatásra való átállítása – tette hozzá Hajdu Zsolt. Az új szabályozás speciális problémát okozhat azoknak a külföldi vállalkozásoknak, akiknek belföldön ÁFA regisztrációjuk vagy fióktelepük van, de a számláikat külföldön készítik el és a jelentősen lecsökkentett összeghatár miatt kötelesek lesznek tételesen adatot szolgáltatni.

 

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban a Baker Tilly szenior menedzsere hangsúlyozta: „Késedelmes teljesítés vagy mulasztás esetén azokkal a jogkövetkezményekkel kell számolnia az adózónak, amelyek bevallási késedelem vagy mulasztás esetén állnak fenn, vagyis a tételenkénti büntetés mértéke akár az ötszázezer forintot is elérheti.”

 

Tekintettel az átmeneti szabályok korábbi értelmezésére – amelyet az adóhatóság 2015 elején tett közzé, amikor is az eredetileg kétmillió forintos összeghatár a még jelenleg is érvényes egymillió forintra csökkent –, arra lehet következtetni, hogy a százezer forintra csökkentett összeghatár szerinti tételes adatszolgáltatási kötelezettség már olyan számlákra is vonatkozik, amelyeket ugyan még idén bocsátanak ki, de azokon már 2017. évi ÁFA teljesítési időpont szerepel.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS