SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Mi is a jegybanki alapkamat, és egyáltalán miért fontos - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Mi is a jegybanki alapkamat, és egyáltalán miért fontos ez nekünk?
Egyáltalán mi is a jegybanki alapkamat, és miért fontos ez nekünk? Miért van az, hogy ez a mutató egyre alacsonyabb és hogyan hat ez a gazdaságunkra, a forintra és az állampapírokra? - Ezekre keressük a válaszokat.
Megjelent: 2016. 02. 03. szerda 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hermann Gábormnbalapkamatkamatszintkereskedelmi bankeurusdhufbankrendszerpénzügy

A Magyar Nemzeti Bank, mint monetáris hatóság védi országunk fizetőeszközét, ügyel a pénzügyi stabilitás fenntartására. Ennek legfőbb eszköze a pénzmennyiség és a kamatlábak szabályozása. A kereskedelmi bankok felesleges likviditásának lekötése érdekében folyamatosan kötvényeket bocsát ki, ezeknek a kamata a jegybanki alapkamat.

A bankok elhelyezik pénzüket az MNB-nél, hogy ez mennyibe is kerül nekik függ attól, hogy egymás között milyen kamatok mellett nyújtanak, vagy igényelnek hitelt.
Ez pedig közvetve a lakossági és céges hitelek, valamint a bankbetétek kamatait is meghatározza. Ha magas a kamat, aki teheti, megtakarít, a vállalatok nem kezdenek új beruházásokba, mert túl magas a felveendő hitel kamatterhe. Ha csökken a kamatláb, már nem lesz annyira érdemes megtakarítani, sőt "olcsóvá" válik a hitel, ami mind a lakossági, mind a vállalati hitelfelvételt serkenti.

Ha a gazdaság élénkítése a cél, akkor remek eszköz az alacsony kamatláb. Nem véletlen, hogy az összes nagy deviza kamatlába alig magasabb nullánál, így akarják felpörgetni a betegeskedő amerikai és európai gazdaságot. Ebből a szempontból üdvözölnünk kell az alacsony jegybanki kamatot. A képlet azonban Magyarországon nem ennyire egyszerű.

Ha magasan van a forint és ezzel összefüggésben a magyar állampapír kamata, akkor sok külföldi akarja idehozni a pénzét, hogy itt kamatoztassa.
Ha sokan hozzák pénzüket, akkor sokan akarnak forintot venni euróért, dollárért vagy japán jenért, tehát erősödni fog a hazai fizetőeszköz.
Azonban ha az elérhető többletkamat hónapról hónapra gyengül, akkor ezek a befektetők elviszik pénzüket, vagyis forintért vesznek eurót, dollárt vagy japán jent. Tehát az alacsonyabb kamat szinte közvetlen következménye a gyengébb forint.
Ez az egyik legnagyobb gond, amiért nem lehet egy bizonyos szint alá engedni a forint alapkamatát, ráadásul az állam is devizában van eladósodva.
Az alacsonyabb alapkamat tehát jót tehetne a gazdaságnak, de sajnos sok egyéb tényező miatt a hatása korlátozott maradhat.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS