SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Most már láthatóan nagy a mozgolódás a CSOK támogatás - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Most már láthatóan nagy a mozgolódás a CSOK támogatásokért
A CSOK mindent felborított, fél éve még nem gondoltuk volna, hogy mennyi minden új lehetőségről lesz beszélni - mondta az Otthontérkép vezető elemzője a CSOK Road Show tatabányai állomásán. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az eseményeken. Egyre többen kapcsolódnak be.
Megjelent: 2016. 04. 25. hétfő 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
fhb banktakarékbankcsoklakáshitelszocpolkedvezményingatlanpiactatabányaveszprém

A CSOK, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy olyan állami támogatás, amelyet nem kell visszafizetni, és amit az ügyfél közvetlen kap meg. Ez most az a téma, amiről mindenki beszél az ingatlanpiacon.A CSOK azt követően, hogy letisztultak a jogszabályok, most tényleg kezd beindulni és ez úgy tűnik, még jobban felrázza a 2015 után már amúgy is felpörgő hazai ingatlanpiacot. Németh Gabriella, a tatabányai FHB fiókvezetője is arról számolt be nekünk, hogy a CSOK beindult, nagy az érdeklődés a január 4-i indulás óta és egyre több a valóban komoly érdeklődő.

 

Pár hete még kivárás volt az ingatlanpiacon, de tényleg lakásbumm jöhet idén (GazdaságTV, 2016. február)

 

Hartmann Imre, a Pannon Takarék Bank Zrt. elnöke szerint a jogszabály megjelenése óta érezhető, hogy jelentősen nőtt az érdeklődés. Most már konkrét igényléseket is fogadnak a TakarékBanknál folyamatosan, de úgy véli, hogy a teljes felfutás az elkövetkező hónapokban várható igazán. Ezt a hosszabb felpörgő folyamatot nagyban segítette, hogy a csökkenő jegybanki alapkamat miatt egyre olcsóbbá váltak a lakáshitelek az elmúlt években, így a hitelezési piac jelentős is élénkülést mutatott, mintegy másfélszeresére nőtt egy év alatt. Így volt ez Tatabányán is, Mázi Gábor, a Duna House tatabányai irodavezetője arról beszélt a Road Show-n kameránknak, hogy a helyi lakásárak a 2008-2009-es szintekre jutottak vissza, és jelentős kereslet mutatkozik az 50-60 négyzetméteres használt lakásokra Komárom-Esztergom megye székhelyén.

 

Gyorsabban lehet most több pénzért eladni a lakást - íme a trendek (GazdaságTV, 2016. március)

 

A felfokozott kereslet az árakat természetszerűleg felfelé nyomja. Aki vevőként lép a piacra, időnyomás alá kerül. Legjellemzőbbek a megyeszékhelyek, ahol megugrottak a kínálati árak. Budai Ákos, a Portfolio.hu elemzője szerint a fővárosban volt a legnagyobb lakásár növekedés tetten érhető, ezt követik a megyeszékhelyek, de mintegy 6 százalékos áremelkedést tapasztalhatunk még a községekben is! Akik most nem CSOK-támogatással vásárolnak ingatlant, azok járnak kevésbé jól, hiszen ők magasabb áron kényszerülnek vásárolni. Ezért is érdemes mindenképpen megérdeklődni online felületeken vagy bankfióki CSOK-pontokon, hogy miképpen lehet optimálisan CSOK-forráshoz jutni.

 

Idő közben használt lakásokra is elérhető lett a CSOK (GazdaságTV, 2016 február)

 

A CSOK-ot az állami jogalkotó úgy alakította ki, hogy gyermekszámtól függjön a mértéke. Egy gyermek esetén legalább 40 négyzetméteres használt vagy új építésű lakást kell venni, mindkét esetben 600 ezer forint a vissza nem fizetendő állami hozzájárulás. Két gyermeknél legalább 50 négyzetméteres otthont kell vásárolni. Ilyenkor használt lakáshoz 1.430.000 forintot ad az állam, új lakáshoz pedig már 2.600.000-at. De az igazán nagy durranás 3 meglevő, vagy tervezett gyermeknél jön a képbe: használt, minimum 60 négyzetméteres lakáshoz 2,2 millió forintot lehet igényelni, de minimum ugyanekkora újlakáshoz kereken 10 millió forint lesz az új tulajdonosé. És itt nincs vége a lehetőségeknek, ugyanis tovább bővül a forrás, hogy ha ehhez kamattámogatott hitelt igényel a család.

 

Hartmann Imre (TakarékBank) szerint ami igazán nagy léptékben változott, az a 3 gyermekre felvehető 10 millió forintos támogatás, ami mellé még társul egy nagyon hosszú lejáratú, 25 éves lejáratú, 3%-os, kedvezményes fix kamatozású kölcsön is. A kamat fix és ez alacsonyabb kamatot jelent, mint a jelenleg elérhető piaci kamatok. "Azért azt el kell mondani, hogy jelen pillanatban a piaci kamatozású hiteleknek sem magas a költsége, nagyon alacsony jelenleg a kamatszint, tehát érdemes azoknak is lakásprojektekben gondolkozni, akik nem jogosultak CSOK-ra vagy kedvezményes hitelre" - fejtette ki Hartmann a tatabányai Road Show-n.

 

A feltételek többsége megmaradt, de vannak új elemek is (GazdaságTV, 2016. január)

 

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese szintén elmondta, hogy a CSOK mellé elérhető hitelkamat 3%, ami még az alacsony kamtozású piaci hiteleknél is kedvezőbb lehetőség. Egy másik felszólaló, Dr. Tajthy Attila, a B3 Takarék Szövetkezet stratégiai elnöke szerint a CSOK-hitel kamatlába 3%, a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) valamivel nagyobb, 3,1-3,25% között van évente. "De nem is ez a legfontosabb része a dolognak, hanem az, hogy a kamat állandó. Vagyis mindaddig, amíg a futamidő tart - ami akár 25 év is lehet -, ez idő alatt állandó törlesztési részletet lehet feltételezni és annyit is kell fizetni - fejtett ki Veszprémben a szakember. A Road Show veszprémi állomásán a hiteltermékek iránt már a rendezvény előtt és alatt is folyamatos volt az érdeklődés, nagyon sokan jöttek el, hogy a legcélszerűbb személyes tanácsadást vegyék igénybe a banki szakértőktől. A veszprémi FHB fiókvezető Turbók Szilveszter a hitelkonstrukciók kapcsán kiemelte, hogy a hitel fő előnye a fixált kamat, amely akár 25 éves futamidőre is vonatkozhat és az állam kamatgaranciával támogatja ezt a megoldást. Az igénylés menete nagyon egyszerű, de a bank kérni fog néhány alapvető dokumentumot, például tulajdoni lapot, adásvételi szerződést, OEP és NAV igazolást, erkölcsi bizonyítványt. Persze figyelni kell a buktatókra is, ez is a felkészülés része, nem véletlenül emelte ki az FHB Bank vezérigazgató-helyettese a Road Show budapesti záróeseményén, hogy a CSOK egy felelős döntés, és nincs apró betű!

 

Az elérhető piaci hitel kamatokat is veri a CSOK mellé felvehető hitel (GazdaságTV, 2016 február)

 

Összességében tehát a CSOK kedvező a családoknak és az ingatlanpiac is felfelé fut, de az építőipar is emelkedés előtt áll, egyre több városban láthatóak ennek az egyértelmű jelei. Ugyanis új lakás magánerős építéséhez, telek vásárláshoz és anyagköltséghez az állam a bemutatott számlák után áfa-visszatérítést garantál, legfeljebb 5 millió forint értékben. Így már 15 millió forintra tud nőni az állam hozzájárulása a családok új otthonaihoz. Veszprémben is azonnal jelentkezett ennek a hatása. Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy Veszprémben új parcellákat kellett kijelölni, mert aki felismerte ezt a kedvező lehetőséget, azok máris belefogtak az építkezésbe és elfogytak az üresen álló területek. Természetesen a legnagyobb felhatjás a fővárosban van. "Azoknak a vállalkozásoknak, akik értékesítés céljára lakásokat terveznek építeni, illetve egyéb ingatlancélú fejlesztést kívánnak megvalósítani, nekik szintén tudunk finanszírozási ajánlatot adni" - hangzott el Csoltkó Endréné, a PÁTRIA Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjének budapesti beszédében.

 

Azt elmondták többen is a Road Show-n, hogy a bank mindenben segíteni fog, de egy dolgot nem tud: a család terveit, jövőképét nem a bank találja ki. Ezért célszerű a családdal tervezni, minél pontosabban tájékozódni, ellenőrizni a jogosultságot, a támogatási összeget kiszámolni, és utána felkeresni a legközelebbi CSOK-pontot, ahol soron kívül várjuk az érdeklődőket az ügyintézők.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS