SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A cafeteria adó nem végzi ki a szektort - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A cafeteria adó nem végzi ki a szektort
Dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója szerint nem fenyegeti az önkéntes pénztárakat megszűnés. Ugyanakkor azáltal, hogy a pénztárak kikerülnek a béren kívüli juttatások rendszeréből, csökkenni fog az ide áramló vagyon, mert megint növekszik az állam adóterhe.
Megjelent: 2016. 06. 13. hétfő 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
lukács mariannapatika egészségpénztárcafeteriaadószabálybéren kívüli juttatáskormány

Az Országgyűlés elfogadta a 2017-es adócsomagot, amiből megtudtuk, hogy az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Megkérdeztük az ország egyik legnagyobb szolgáltatóját, a Patika Egészségpénztár vezetőjét, hogyan látja a változást. Az új szabályozás többszörösen hozná nehéz helyzetbe az egészségpénztárakat, hiszen az egészségpénztári támogatás – a többi önkéntes pénztári támogatással együtt – kikerül a béren kívüli juttatások köréből és úgynevezett béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatás lesz. Ez jóval kedvezőtlenebb adózási feltételeket jelent a jelenleginél:

 

34,51 százalékos helyett 49,98 százalékos lesz az összes közteher, ugyanis az 1,19 századdal felszorzott adóalapra a 15 százalék SZJA mellé 27 százalék EHO rakódik a jelenlegi 14 százalékos EHO helyett.

 

Dr. Lukács Marianna szerint ez az adószabály azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha a munkáltatók nem tudnak az önkéntes kasszákba több pénzt befizetni, akkor az történik, hogy valójában kevesebb pénzt tesznek be a dolgozóiknak, hiszen első helyen az állam adókielégítése áll.

 

Ezt támasztják alá az elmúlt évek adatai, hiszen eddig is évről évre növekedett a megfizetett-cafeteria adó, az állam pedig egyre jobban járt és most látott további lehetőséget arra, hogy növelje az adót. A cafeteria elemek között az egészségpénztári szektor 2003 és 2012 között dinamikusan bővült, de aztán ez a trend megtorpant és továbbra is csak 1 millió pénztártag van, köztük is sok a díj-nemfizető. A szektor emelkedésének akkor lett vége az elmúlt néhány évben, amikor elkezdték drasztikusan megemelni a munkáltatói befizetésekre jutó adóterhet. A vagyon is így mozgott, a 60 milliárdot megmozgató szektor nem tud bővülni, miközben az egészség anyagi és adótámogatása az állam kiemelt feladata. Így értékelődik fel az öngondoskodás, hiszen az egyéni befizetőkre vonatkozó szabály nem változott.

Az utóbbi években így nőtt a cafeteria adóterhe

2012 óta megtorpant az egészségpénztárak bővülése
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS