SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az egyetemisták szülein - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az egyetemisták szüleinek
Átlagosan több millió forintra is rúghat egy főiskolai vagy egyetemi hallgató diák éves összköltsége. - derül ki a CIG Pannonia Biztosító felméréséből. A 2011-ben mért adatokhoz képest ez 38%-os növekedésnek felel meg, ami jelentős terhet ró a szülők pénztárcájára.
Megjelent: 2016. 10. 12. szerda 15:39

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
sallai lindacig pannoniaegyetemistadiákköltségekutazásalbérlet

Manapság egy diploma megszerzéséhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, még akkor is, ha gyermekünk a meglehetősen kevés államilag támogatott férőhelyek egyikére nyert felvételt. Az utóbbi öt évben a megélhetési költségek Magyarországon – az inflációnak köszönhetően – érzékelhetően növekedtek. Mindez a felsőoktatásban tanulókat hatványozottan érinti, hiszen ez idő alatt nem csak a tandíjak, de az ingatlanpiaci árak is az egekbe szöktek.

 

A vizsgálat tárgyát egy olyan, felsőoktatásba frissen felvételt nyert diák éves költségei képezték, aki költségtérítéses formában, a szülővárosától távol, egy budapesti egyetemen kezdi tanulmányait 2016-ban. Az összehasonlítás alapját egy megegyező paraméterekkel rendelkező hallgató éves összes kiadása jelentette 2011-ben.

 

A vizsgált hallgató egyik elsőszámú költsége maga a tandíj, amely az elmúlt 5 évben folyamatosan emelkedett Magyarországon. 2011-ben az egyetemek, főiskolák átlagosan 200 000 forintot kértek félévenként az oktatásért. Mára ez az összeg közel 300 000 forint, de van, ahol akár 400 000 forintra rúghat az önköltség a felvi.hu adatai szerint.

 

De ez még csak a jéghegy csúcsa. Ha a hallgató szülővárosától eltérő helyre nyert felvételt, akkor a költségek megsokszorozódnak. A budapesti albérletárak az elmúlt két évben ugrásszerű növekedésnek indultak. A legfrissebb adatok szerint ma az átlagos négyzetméter ár a fővárosban 2792 forint, ami közel két és félszerese a 2011-es albérletáraknak. A vizsgált hallgató egy 35 négyzetméteres lakást bérel magának.

 

Képzeletbeli hallgatónk naponta 2500 forintot szán élelmiszerekre, valamint első éves egyetemistaként a szórakozásra költött összeget is figyelembe vettük, ami 12000 forint hetente. Ezeken kívül havonta 11000 forintért vásárol magának ruhákat, valamint dohányzik, hetente három dobozzal szív el. Ezeknek a tételeknek az árát diszkontáltuk az éves infláció mértékével, így kaptuk meg a 2011-es árakat. Számításba vettük továbbá, hogy kéthetente vonattal hazautazik a szüleihez egy Budapesttől 100 km-re fekvő vidéki városba, valamint minden hónapban megveszi a BKV bérletet. Utóbbi az egyetlen tétel a listában, ami olcsóbb volt 2011-ben mint 2016-ban.

 

Számításba vettük továbbá, hogy kéthetente vonattal hazautazik a szüleihez egy Budapesttől 100 km-re fekvő vidéki városba, valamint minden hónapban megveszi a BKV bérletet. Utóbbi az egyetlen tétel a listában, ami olcsóbb volt 2011-ben mint 2016-ban.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS