SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Hiába a kimondott egyenjogúság, még mindig háttérben a - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Hiába a kimondott egyenjogúság, még mindig háttérben a gyengébbik nem
Bár hivatalosan ki lett mondva a női egyenjogúság, még így is hátránnyal indulnak az életben a nők. Nehezebben találnak jól jövedelmező munkát és közülük kevesebben érnek el felelős pozíciót. Azért van jó pár ellenpélda is, olyan nők akik világszintű karriert futottak be.
Megjelent: 2015. 03. 19. csütörtök 12:00

SZAKÉRTŐ

puspán zsuzsannaFaluvégi Balázsnőknőnapnői egyenjogúságstatisztika

Nemrég volt nőnap. Ennek kapcsán érdekes adat Karen Rubin kutatása, aki az S&P 500 részvényindex teljesítményét hasonlította össze azon cégekkel a Fortune magazin 1000-es listájáról, melyeket nők vezetnek. Az ábra magáért beszél, a kutatás szerint a női vezetőkkel futó cégek 2002 óta 340% kumulatív hozammal, míg az S&P500 index 122%-os hozammal mentek. A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy női vezetőkkel például hatékonyabb a kockázatkezelés.

 

A nőnap alkalmából Faluvégi Balázs igencsak érdekes, beszédes statisztikákat állított össze, ezeket mutatjuk be most, gondolatébresztő jelleggel.

 

  • A világ szegényeinek a 70%-a nő, és 30%-a férfi. Így nőként 2,33-szoros az esélye, hogy önállóan az alapvető életfeltételekhez szükséges jövedelemhez hozzájusson. 
  • Amíg a nők végzik az összes munkaóra kétharmadát, a teljes jövedelemnek mindössze 10%-át (!) kapják meg. 
  • A világon percenként 27 olyan házaságkötés történik, ahol a menyasszony nem szabadon választotta meg a partnerét. Érthető módon nekik később saját anyagi háttér megalapozására és önálló szakmai pályafutás felépítésére sem lesz lehetőségük, így életük végéig kiszolgáltatottak maradnak. 
  • Globális szinten a parlamenti székeknek mindössze a 22%-án foglalnak helyet hölgyek. Magyarországon ugyanez az arány nem éri el a 10%-ot sem, és romlik. (Hazánk amúgy is gyászosan szerepel a női egyenjogúság területén. A World Economic Forum kutatása alapján a világ országai között  a 93. (!) helyen szerepelünk, Szváziföld és Azerbajdzsán között, amíg Ruanda képes volt a 7., vagy Bulgária a 22. helyet megszerezni.) 

 

  • Marissa Mayer még negyvenéves sincs, de a Google-nél már számos vezetői posztot betöltött. Amikor a Google térképeken keresünk valamit, útvonalat jelülünk be, illetve az utcanézetet használjuk, annak a lehetősége nem kis részben éppen neki köszönhető. Mayer hamarosan három éve vezeti a Yahoo netes óriást, ahol sikerült megfordítania a hanyatlást, fontos akvizíciókat vitt véghez és alaposan átalakította a tartalomszolgálatást is. 
  • Sheryl Sandberg a Facebook operatív igazgatója, az egymilliárd tag feletti közösségi oldalt üzemeltető vállalkozás második embere. Korábban az amerikai pénzügyminiszter kabinetfőnöke volt, amelynek során az elmúlt hatvan évben példa nélküli módon csökkentették az államadósságot jelentős növekedés mellett. Utána a Google értékesítési részlegének vezetője lett, innen kerülve a Facebook-hoz. Az irányítása alatt lett a vállalat nyereséges, került a tőzsdére, majd lett a világ harminc legértékesebb cégének egyike. 
  • Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője. Az egyik legismertebb nemzetközi jogi iroda európai vezetése után több miniszteri posztot töltött be a francia kormányban. Többek között a pénzügyminiszterit, amelynek elvégzése során a válság kezelésében és a helyzet stabilitásában nagyon fontos szerepe volt nemzetközi szinten is. Nem véletlen az IMF-be történő kinevezése sem, ahol számos ország pénzügyi összeomlásának megakadályozásában vett részt, és összességében akár 362 milliárd dollár feletti döntéshozatal első embereként. 
  • Indra Nooyi a PepsiCo elnök-vezérigazgatója, akinek a pályafutása egészen együlálló sikertörténet. Az indiában született lány 23 évesen költözött az Egyesült Államokba, majd fokozatosan lépkedett felfelé a ranglétrán több multicég termékmenedzsereként, majd stratégiai vezetőjeként. A Pepsi pénzügyi igazgatójaként a vállalat nyeresége megduplázódott. Kilenc éve elsőszámú vezető, ez idő alatt a cég értéke több mint a duplájára emelkedett, és a válságot is viszonylag könnyen átvészelték. 
  • Angela Merkel-t aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen immáron majdnem 10 éve, hogy ő vezeti Németországot. Irányítása alatt szerezte vissza a CDU a parlamenti helyek relatív többségét, majd két újabb alkalommal nyerték meg a választásokat, illetve tudtak hatalmon maradni. Az ország vezetése során stabilizálta a gazdasági helyzetet, jelentősen csökkentette a munkanélküliséget, és kezelt számos nemzetközi konfliktust azok eszkalálódását megelőzve. Ez idő alatt ráadásul Németország elképesztően nagy lépéseket tett a környezetvédelemért, a klímaváltozás elleni harcban, illetve a megújuló energiák területén. Bár sok nemzetközi kritika éri, a németek mindenképpen elismerik vezetési képességeit, hiszen a pártok mentén történő megosztottság ellenére a lakosság 67%-a elégedett a munkájával. Ez demokráciákban nagy teljesítmény, hát még a válság alatt és utóhatásait a mai napig érezve, amikor például Francois Hollande francia miniszterelnök hasonló mutatója 10-15% környékén mozog, és a mostanra erős növekedést felmutató Amerikában Obama esetén az érték 40-50% között ingadozik.Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS