SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Így alakult az ingatlanpiac az első negyedévben 2. rész - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Így alakult az ingatlanpiac az első negyedévben 2. rész
Soóki-Tóth Gáborral, az Otthon Centrum elemzési vezetőjével néztük át az első negyedéves ingatlanpiaci trendeket. Nem csak a fővárosban voltak szép mozgások a lakáspiacon, hanem Budapesten kívül is. A második részben a vidéki helyzetet vizsgáltuk meg.
Megjelent: 2016. 06. 09. csütörtök 14:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
soóki-tóth gáborotthon centrumlakáspiacvidéknagyvárosok

A vidéki nagyvárosok mindegyikében a legmagasabbra általában a belvárosi fekvésű, illetve a városközponthoz közeli városrészekben található lakóingatlanokat értékelik a helyiek. Győrben a Belváros mellett Nádorváros és Révfalu említhető, ahol a nappali + 1, vagy nappali + 2 szobás lakás a legkedveltebb kategória, elsősorban a 60 m2 vagy ennél nagyobb alapterületű lakásokat vásárolják. Az árak az új építés esetén – ami a városban jellemzően emeltszintű szerkezetkész szintet jelent – a fenti városrészekben jellemzően 380-450 ezer Ft/m2 szinten alakulnak. A kulcsrakész kivitelezés ennél 10%-al többe kerül (természetesen extra igények figyelembe vétele nélkül). A használt, de újszerű, vagy felújított lakásokért 320 - 350 ezer Ft/m2 fizetnek.


Pécsett a Belváros és közvetlen környezete, valamint a Mecsekoldal közvetlenül Belvároshoz kapcsolódó részei (Bálics, Donátus) számítanak a legkívánatosabb lakóhelynek. Itt kisebb, 4-8 lakásos társasházi lakásokat keresnek, lehetőleg kertkapcsolattal. Az árak négyzetméterenként 280-320 ezer forint körül alakulnak a használt ingatlanok esetén, míg az új építésű lakások négyzetméteréért 300-450 ezer forint is elkérnek a fejlesztők. Kedvelt lakástípus a nappali + 2-3 hálószobás lakás kertkapcsolattal, de keresik az új vagy újszerű nem tetőtéri lakásokat is.

Szegeden a legnagyobb becsben a Belváros, Felsőváros, Rókus, Móraváros, és Újszeged városrészek lakásait tartják a helyiek. A favorit az egyetemekhez közeli tégla építésű lakás, ezeket 280 ezer Ft/m2 áron adják-veszik. Használt lakást már 220- 260 ezer forintos fajlagos áron lehet kapni, az új építésűek ára bő százezerrel magasabb, 300- 360 ezer forint négyzetméterenként. A presztízs környéken a közép korosztály főként befektetési céllal vásárol.

Az ország keleti felében Debrecenben a legkeresettebb városrész a méltán híres Nagyerdő. A természeti környezet, a jó közlekedés és az egyetem közelsége mind hozzájárul, hogy itt, a leginkább keresett társasházi, 40-60 négyzetméteres lakások átlagára 300 – 400 ezer forint négyzetméterenként. A családi házat keresők között leginkább Csigakert, Postakert és Kertváros, valamint a Hatvan utcai kert népszerű, mivel ezeknek a városrészeknek jó a közlekedése (közel a Belváros, de az M35 is) és a kellemes kertvárosi környezet magas presztízs-értékkel ruházza fel az itt található ingatlanokat. Ezt tükrözi, hogy az itt található házak 30-50 millió forintért kelnek el. 

Maradva a keleti országrészben, Miskolcon a családi házak tekintetében Miskolc-Tapolca, a Vár környéke (Berekalja) és Bodótető a legkedveltebb városrészek. Itt nagyobb méretű, újszerű (legfeljebb 10 éves) házak találhatóak. A 120-200 m2 alapterületű családi házak már 200-250 Ft/m2 áron megvásárolhatók. Családi házak terén a legkeresettebb a 15-25 milliós kategória. Ezek jellemzően 90-120 négyzetméteres (2 és fél, 3 és fél szobás), téglaépítésű házak, Görömböly, Martin kertváros, Diósgyőr, Szirma, Győri kapu városrészekben.

Kecskeméten szintén magas presztízsű a belváros, ahol a társasházi lakások ára 11-12 millió forinttól (nappali + 1 hálószoba) akár 35 millió forintig (nappali + 2 vagy 3 háló) terjed. A legkeresettebb mostanában a nappali +2 hálós újszerű, vagy befektetési céllal a 2 szobás társasházi lakás. A legjobbnak tartott környék egyértelműen Petőfiváros, ahol családi házakat és sorházakat vesznek. Itt meglehetősen szórnak az árak: a régebben épült sorházak már 18 millió forintért megvásárolhatók, míg az újszerű egy szintes házakért 40-50 milliót is elkérnek, a telkek pedig 18-20 millió forinttól indulnak. A leggyorsabban a 18-25 milliós sorház-egységek kelnek el. Az új építésű családi házak jórészt bérbe vannak adva a városba települt iparvállalatoknál dolgozó külföldieknek.

A tavaly év végén bejelentett kedvezmények már éreztetik hatásukat a vidéki városokban is: az ÁFA mértékének 5 százalékra csökkentése és a CSOK „10 + 10 milliója” sok vállalkozó fantáziáját megmozgatta.

A régiós különbségek ebben a szegmensben talán a leginkább érzékelhetők: Győrben szinten minden városrészben indulnak beruházások a 4-6-8 lakásostól a közepes 20-36 lakásszámú projekteken át a 80-200 lakásos nagy volumenű építkezésekig bezáróan. 

Debrecenben néhány projekt jó időzítése révén sikeresen tudta értékesíteni a lakásait, de az Otthon Centrum helyi irodájának tapasztalata szerint kérdéses, hogy nagy számban elfogynak-e majd a most épülő és bőven 400 ezer forintos négyzetméterár felett kínált lakások a városban.

Pécsett már ennél kedvezőbb árszinten 300 ezer forint környékén is találunk új építésű lakásokat, Miskolcon is hasonló árszinten van kínálat, de a borsodi megyeszékhelyen még rengeteg a válság előtt épült és „beragadt” lakás vár vevőre ennél olcsóbban is. 

Szegeden sincs hiány új építésű projektekben: a Nemestakács utcában, a Felső Tiszaparton, a Bárka utcában, a Moszkvai körúton, a Hunyadi téren, a Hársfa utcában, az Ősz utcában, a Római körúton, a Lengyel utcában, a Bocskai út –Madách utca sarkán, a Dobó és a Móra utcában is jellemzően 16-20 lakásos társasházak épülnek, vagy ilyenek építését tervezik a beruházók. 
 
Részlet az Otthon Centrum sajtóközleményéből
 
A Budapesti ingatlanpiacról készült első részt megtekintheti itt.Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS