SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
70 éves a forint... vagy inkább 700? Történeti áttekint - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

70 éves a forint... vagy inkább 700? Történeti áttekintés
Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy hány éves a forint, érdekes válaszok születnek majd. 70? 700? A Nemzeti Múzeum numizmatikusa egy negyed órás előadásban felvázolta a teljes történetet. Károly Róberttől Bartókon és a Béláson át a Mallerig, és azon túl. Mindent a forintról.
Megjelent: 2016. 08. 02. kedd 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
tóth csabaforintpénzbankjegyérmeévfordulótörténelemmagyarországpénznempengőhiperinfláció

Az első európai uralkodó, aki országában bevezette az aranyvalutát, Károly Róbert volt. A magyar király ehhez az 1325-től firenzei mintára veretett magyar aranyforintot használta fel, mely körmöci dukátként is ismert volt. A XVIII. században ezüst alapú, Mária Terézia idején, egységesített pénzrendszerre törkedve konvenciós forint is volt forgalomban. 1848 nyarán Kossuth Lajos pénzügyminiszter azzal próbálta stabilizálni az ország pénzügyi helyzetét, hogy az udvar tiltakozása ellenére önálló magyar bankjegyet bocsátott ki forint néven. 1867-ben, a kiegyezés után az Osztrák–Magyar Monarchia pénznemeként bevezették az osztrák-magyar forintot. Az osztrák-magyar forint 1892-ig, az immár aranyvaluta-alapú korona bevezetéséig volt forgalomban. A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett ismét a forintot. Csak hogy a legfontosabb mementókat említsük, de a forint teljes története ennél jóval színesebb, és jóval szórakoztatóbb, ha egy szakértő meséli el. Dr. Tóth Csaba, a Nemzeti Múzeum numizmatikusa az újkori forint 70 éves történetét is összefoglalja ebben a roppant érdekes előadásban.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS