SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A jugoszláv válság a szarajevói olimpia nélkül sem let - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A jugoszláv válság a szarajevói olimpia nélkül sem lett volna elkerühető
1984-ben Szarajevó rendezhette meg a téli olimpiát. A '80-as évek végére Jugoszlávia gazdasága összeomlóban volt, ám mégsem vonható párhuzam a görögökkel, akik szintén egy olimpiát követően kerültek a szakadék szélére. Szabados Gábor, sportközgazdásszal beszélgettünk a témáról.
Megjelent: 2016. 10. 20. csütörtök 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
szabados gáborolimpiaszarajevójugoszláviagörögországsportsportgazdaság

Az 1980-as évekig nem volt igazi gazdasági erejű esemény egy olimpia megrendezése, kiváltképp nem egy téli olimpiáé. Ugyanebben az évben rendezték meg Los Angelesben a nyári olimpiát, ami az első üzleti olimpiának szokás nevezni, de egészen addig nem ez volt a sporteseményekre jellemző.

A téli olimpiák hagyományosan kisebb gazdasági erőket mozgattak/mozgatnak meg, kivételt képez ez alól a legutóbb, Szocsiban megrendezett, téli ötkarikás játékok, melynek költségei egy nyári olimpiával vetekedtek. 

Tehát elmondhatjuk, hogy a '80-as években egy Jugoszlávia méretű és erejű ország nyugodtan rendezhetett téli olimpiát, különösebb gazdasági következmények nélkül. A gazdasági összeomláshoz nem az ötkarikás játékok megrendezése vezette Jugoszláviát, az bekövetkezett volna épp úgy, ahogy bekövetkezett az akkori szocialista blokk egészében. 

Ellenben Görögországgal, ahol már látható jelei voltak a gazdasági instabilitásnak, a 2000-es években egy ekkora esemény megrendezése már végzetes hibának minősült, és a Taigetosz szélén álól görög gazdaságnak az utolsó rúgást jelentette.

A teljes videó megtekinthető itt.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS