Extra funkciókért lépj be!

Nem csak az egészséget, de a világgazdaságot is károsítja a cigi
Felmérések szerint a dohányzás közel négyszer annyi pénzbe kerül évente, mint amennyi bevételt jelent a világgazdaságnak. A kormányok ennek a bevételnek csak a töredékét használják fel a dohányzás ellenes kampányokra.
Megjelent: 2017. 01. 17. kedd 14:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Vadászi Dánielegészségügydohányzásegészségcigikárvilággazdaság

A dohányzás 1000 milliárd dolláros kárt okoz a világgazdaságnak évente az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által. Az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai Nemzeti Rák Intézet jelentése szerint a dohánytermékek megadóztatásából származó bevételek ezzel szemben 269 milliárd dollárt tettek ki. A szervezetek bírálják a kormányokat, ugyanis azok az adóknak csak kevesebb mint 0,4 százalékát forgatják vissza dohányzásellenes intézkedésekre. Világszerte 1,1 milliárd ember dohányzik, azaz a 15 éven felüli népesség ötöde. A jelentés figyelmeztet, hogy 2030-ra a mostani hatmillióról nyolcmillióra emelkedhet azok száma, akik dohányzás következtében halnak meg.

 

Magyarországon minden második férfi és a nők harmada érintett a nikotinfüggőségben. Éves szinten pedig minden ötödik haláleset magyarázható a dohányzással, így a Statisztikai Szemle adatai alapján 2000 és 2014 között körülbelül 370 ezer ember halt meg emiatt.

 

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 6,15 százaléka a dohányárukból származott 2015-ben. Ez csaknem 561 milliárd forintos eladást jelentett, az ehhez kapcsolódó jövedékiadó-bevétel 324 milliárd volt.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS