Extra funkciókért lépj be!

Japánban naponta több mint egy ember hal meg a munka miatt
Közismert, hogy a japánok rengeteget dolgoznak, a munkához való viszonyuk merőben eltér az európaitól. Létezik is egy kifejezés, amely ezt a viszonyt leírja, jelesül "karoshi". Ez a munkához köthető hirtelen halált jelenti, aminek naponta több mint egy ember esik áldozatául.
Megjelent: 2017. 05. 10. szerda 09:59

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
kuragane keipázmány péter egyetemjapánmunkakultúrakaroshihikikinori

Kuragane Kei a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, Magyarországon él és dolgozik, de jól ismeri hazája szokásait, viszonyait. Véleménye szerint ugyan változóban van az a klasszikus kép, ami a japánokra volt jellemző, miszerint halálra dolgoztatják magukat, de még mindig tömeges jelenségről van szó.

A jelenség méretét jól példázza, ha egy nylevben szavak alakulnak ki rájuk. Japánban ilyen a "karoshi", amely a munka miatti hirtelen halált jelenti. Naponta több, mint egy ember hal meg Japánban a túlzott munka miatt.

A másik jelenség, amelyre kialakult egy kifjezés, az pedig a "hikikimori". Japánban megfigyelhető egy több évtizedes társadalmi jelenség. Minden olyan személy, aki elzárkózik otthonába, és több mint hat hónapig fenntartja ezt az állapotot, hikikimorinak számít. Ezt a túlzott stressz, a társadalmi elvárások váltják ki.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS