Extra funkciókért lépj be!

Elkezdődött a jövő Észtországban: nincs bürokrácia, minden weben intézhető
Észtországban 2002 óta az e-személyi kártya szolgál minden állami szolgáltatás alapjául, így valódi egykapus rendszerről beszélhetünk. Az internethez való jog az alkotmányban is szerepel, adót bevallani három perc alatt lehet a neten, és szavazatukat is leadhatják a világhálón.
Megjelent: 2016. 10. 17. hétfő 11:17

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
bereczki andrásésztországe-stoniae-bürokráciadigitalizációtechnológia

Észtországban a rendszerváltást követően kilakult a politikai életben egy olyan konszenzus, amely az országban a gazdasági stabilitás elérésére, majd annak megtartására irányult. Ennek eredményeképpen az egymást követő kormányok olyan liberális gazdaságpolitikát folytattak, ahol az állam, mint egy vállalat működik, és a lakosait ügyfélként a legmagasabb szinten próbálja kiszolgálni.

 

Egy olyan személyigazolvány került bevezetésre Észtországban, mellyel az állampolgárok teljeskörűen intézhetik az ügyeiket, kezdve a buszbérlettől a mobil parkoláson át az országgyűlési választásokig. Ezt a mindenre kiterjedő igazolványt minden 15. életévét betöltött észt állampolgár megkapja. Az internethez való jogot az alkotmányba is beiktatták, és ezzel szemmelláthatóan élnek is a balti ország lakói: az adóbevallások 97-98%-a interneten érkezik be, amit - nem utolsó sorban - ténylegesen három perc alatt le lehet adni, hiszen az adóhatóság csak kiküldi a tervezetet, amit szinte csak jóvá kell hagyni. Az észt parlamentben jóformán egyáltalán nem használnak papírt, ahogy az egészségügyben sem. Ez utóbbi szektorban a szükséges információkat, adatokat az interneten tárolják.

 

Hogy miért is ennyire elkötelezett az észt politikai vezetés a technológiai újítások mellett? Az állampolgárok életét szeretnék egyszerűsíteni és a kölcsönösségre alapozzák a kapcsolatot, ahol nem az állampolgár van a politikai vezetésért, hanem

kölcsönsösen tehetik könnyebbé, ha úgy tetszik, boldogabbá a mindennapi életet.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS