SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Egyelőre a személyi asszisztensünket hordjuk a zsebünkbe - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Egyelőre a személyi asszisztensünket hordjuk a zsebünkben. Mi jöhet még?
Sci-fibe illő megoldások a hétköznapokban: személyi asszisztensek, önvezető autók, titkos jelekkel kommunikáló gépek. Kérdés, mi valósul meg még a tudományos fantasztikumok világából. Hlács Ferenccel, a HWSW.hu szerkesztőjével beszélgettünk, hogy hol tart ma az AI kutatás.
Megjelent: 2016. 11. 07. hétfő 15:27

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
hlács ferenchwswmesterséges intelligenciaaitechnológiaokos megoldás

A mesterséges intelligencia (AI) kutatás nagyon szerteágazó: a telefonokban mára már hétköznapivá lett személyi asszisztenstől elkezdve a go táblajáték meserévé váló AI-on át az önvezető autókig sok minden beletartozik.

Egyelőre az látszik, hogy már az egyszerű műveleteken túl tudunk összetettebb, bonyolultabb kérdésekre választ adó gépeket létrehozni, amelyek kontextusában tudják kezelni a problémát. Ez nem is tűnhet manapság már igazán nagy eredménynek, pedig ez lehet a kulcsa a sci-fibe illő megoldások hétköznapivá válásának.

Az önvezető autók még csak teszt üzemben róják az utakat, de hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek. Ha pedig így lesz, érdemes felkészülni pár alapvető kérdésre: ha nekem lesz egy ilyen önvezető autóm, elküldhetem-e taxizni, egy kis kiegészítő munkára, amíg én ezt a cikket megírom? Egyáltalán szükségem lesz-e egy saját autóra vagy a tömegközlekedés egy újabb eszközévé fognak válni? Az okos autók, ha egy egész flottát alkotnak majd, és kommunikálnak egymással és a közlekedési lámpákkal, sokkal folyamatosabb közlekedés valósulhat meg, hiszen pontos számításokkal megmondható, hogy mikor melyik autó hol tart majd, és egymáshoz viszonyítva folyamatosabb haladást biztosíthatnak.

Az emberi tényezővel nem lehet pontosan számolni, így ez nem csak a közlekedésben jelenthet helyettesítést, de a gyártósorokon is hamarosan emberek helyett gépeket találhatunk, teljes egészében. Egyelőre ez még messze van, hiszen olcsó munkaerő még mindig van, ami miatt még nem éri meg a gépesítés.

De nem kell félni, hogy minden munkánkat elvehetik a gépek: az eddigi kutatások szerint egy gyengébb teljesítményű AI és az emberi munkaerő bizonyos területeken közösen jobba teljesítenek, mint egy nagyon okos mesterséges intelligencia. Például a rákkutatásban nagyobb hatékonysággal dolgoznak az emberek az AI-jal közösen, mint a mesterséges intelligencia magában.

Hogy pontosan mit hoz a jövő, nagyon nagy kérdés. Nem tudjuk, hogy miképpen reagál majd az ember létére egy önmagát fejleszteni tudó mesterséges intelligencia, mindenesetre sok tehetős és látnoki képességekkel megáldott üzletember hoz létre alapítványokat, kutatási csoportokat a világvége elkerülése érdekében.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS