Extra funkciókért lépj be!

Íme a Dzsungel - a calaisi menekültek új otthona a La Manche melletti erdőben
Elképesztő állapotok uralkodnak Calais mellett az erdőben, ahol az Angliába a kerítés miatt be nem jutó menekültek húzták meg magukat. Az, hogy a Keleti pályaudvarnál lábszag van, mondjuk úgy hogy, hogy kisiskolás probléma az itteni életkörülményekhez képest. Súlyos snittek.
Megjelent: 2015. 09. 02. szerda 14:20

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

Calais város Franciaország északi részén. A francia városok közül ez fekszik a legközelebb a brit partokhoz. A La Manche csatorna szélessége itt alig 38 kilométer, tiszta időben, napsütésben látni Dover híres fehér szikláit. Az Angliát és Franciaországot összekötő csatornán korábban naponta több ezren próbáltak átjutni Angliába, most már csak keveseknek sikerül, mert a határon határzárat emeltek a hatóságok – magyarul kerítést, amelyet az angol kormány finanszírozott. A probléma ezzel az észak-franciaországi táborokban súlyosbodott, az egyébként csökkenő számú menekültek a közeli erdőben húzták meg magukat. Dzsungel névre hallgat a tábor, a képeket elnézve, nem csoda, hogy így nevezték el.

forrás: Európai Bizottság

calaismenekültmigránsfranciaországangliala mancheerdődzsungelbrit
Átmeneti volt az olaj emelkedése, ma ismét zuhan a kurzus
Úgy tűnik, hogy ennyi volt az olaj száguldása. Véget ért a "short covering", s egyből hatalmasat esett a fekete arany árfolyama. Irán pedig úgy van vele, hogy nem számít, ha olcsó az olaj, de akkor is keresünk végre rajta. Újra az OPEC második legnagyobb exportőre akar lenni.
Megjelent: 2015. 09. 02. szerda 13:23

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

A WTI tegnap kétszámjegyű mértékben 44,4 dollárig esett, főleg az API jelentésnek köszönhetően, mely szerint 7,6 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj készlete. A piac mintegy 3 napos, 27%-os emelkedést követően csuklott össze. A hírek szerint az OPEC elégedetlen az árak alakulásával, ezért terjed a szóbeszéd egy rendkívüli ülés összehozásáról. Kína megegyezett 5 milliárd dollár hitelről Venezuelával, bár ez nem valószínű, hogy jelentősen segítené a venezuelai kitermelés felfutatását.

Átmeneti volt az olaj emelkedése, 45 dollár alatt az árfolyam

horváth ákosersteolajwtiiránszaud-arábiaopec
Beindult a gazdaság lassulása itthon, nő az államháztartás hiánya
Komoly pénzeket költ az állam a migránshelyzet kezelésére, az államháztartási hiány növekedett, jó hír, hogy a defláció véget ért. A tavalyi 3,6% után idén a GDP 2,7%, jövőre 2% körüli bővülése valószínű, főleg a beruházások stagnálása, visszaesése következtében.
Megjelent: 2015. 09. 02. szerda 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

A kínai gazdasági lassulás és tőzsdei zuhanás főleg közvetett módon – a német exportlehetőségek szűkülésén keresztül – gyakorol negatív hatást a magyar gazdaságra. Ugyanakkor az olaj- és nyersanyag-árak esése kedvező. A pénzpiaci bizonytalanság gyengíti a forintot, amire az euró dollárhoz viszonyított erősödése egyelőre fékezőleg hatott. Ha azonban a Fed már szeptemberben elkezdené a kamatemelést, az minden bizonnyal az euró és ezzel és a régió más devizáinak – így a forintnak – a gyengülését váltaná ki. De ez most már inkább később valószínű. Mivel a Monetáris Tanács elkötelezett az 1,35%-ra csökkentett alapkamat tartása mellett, a következő hónapokban az első félévinél tartósan gyengébb, az elmúlt hetekben tapasztalthoz hasonló, 310-315 forintos árfolyam várható.

A magyar gazdaság 2015 második negyedévében is lényegesen gyorsabban növekedett, mint az EU átlaga, azonban míg ott némi gyorsulás, Magyarországon markáns lassulás tapasztalható. A régióban a lengyel, a cseh, a szlovák és a román gazdaság gyorsulva, 3-4,5%-kal bővült, míg a magyar 3% alá lassult. A következő hónapokban főleg az építőiparban várható markáns fékeződés, miközben a mezőgazdaságban – főleg a várhatóan gyenge kukoricatermés következtében – elkerülhetetlennek látszik a további visszaesés. A magyar gazdaságban az alkalmazottak száma (közmunkások nélkül) 2015 első negyedévében 2,8%-kal, a második negyedévben 2,4%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami kedvező, bár lassulást jelez. A vásárlóerő növekedése hatására a kiskereskedelmi forgalom dinamikusan emelkedik – bár ebben a fehéredésnek is nagy szerepe van -, a lakosság fogyasztása pedig a tavalyi 1,6% után idén kb. 2,5%-kal bővül. A magyar árszínvonal 2014 áprilisától idén májusig szinte minden hónapban csökkent, májusban azonban 0,5%-os, júniusban 0,6%-os, majd júliusban ennél kisebb, 0,4%-os áremelkedés következett be az egy évvel korábbihoz képest. Az ismét csökkenő olajárakat is figyelembe véve éves átlagban változatlan árszínvonal várható.

Költségvetési szempontból az adóbevételek kedvező alakulása következtében jól indult 2015, az államháztartás hiánya azonban július végén elérte az egész évre tervezettet. Ebben fontos szerepe van az EU-finanszírozás elapadásának; azokhoz az ügyekhez kapcsolódó kifizetéseket ugyanis, amelyben a kormány vitában áll az Európai Bizottsággal, az EU egyelőre nem utalja át, miközben a kormány a kedvezményezetteknek teljesíti a kifizetéseket. Emellett a nyár elején törvénybe iktatott többletkiadások, az új – például migrációval összefüggésben – elhatározott ráfordítások, egyes adófajták EU általi felfüggesztése további feszültségeket valószínűsít, nem is említve a nagy ellátó rendszerek többségében érzékelhető minőségromlást. A II. negyedév végére a GDP-arányos államadósság jelentősen, az első negyedév végéhez viszonyítva 2 százalékponttal, 2014 végéhez képest 2,7 százalékponttal, 79,6%-ra emelkedett. Ebben a forint gyengülése mellett a Budapest Bank megvásárlása játszotta a fő szerepet. A kormány azonban évközi beavatkozással, a szokásos trükkök alkalmazásával képes lehet az előirányzott hiány megközelítésére, sőt az államadósság szerény csökkentésére is.

Az áruforgalmi többlet idén az I. félévben 1,1 milliárd euróval volt nagyobb az egy évvel korábbinál, s az év egészében 8,5 milliárd eurós, rekord mértékű aktívum várható. A folyó fizetési és tőkemérleg aktívuma az I. negyedévi 3 milliárd euró után a II. negyedévben az MNB első becslése szerint ugyancsak hasonló nagyságú volt, ami éves szinten a tavalyinál is nagyobb, 9 milliárd euró többletet valószínűsít.

Nőtt az államadósság

Magyar GDP, fogyasztás, beruházás

petz raymundgkigdp-előrejelzésállamháztartáshiánymigránshelyzetmagyar gazdaság

Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS