Extra funkciókért lépj be!

Nem olyan hevesen, de folytatódhat az EUR/USD gyengülés a jövőhéten
Két fontos makropiaci esemény lesz a jövő héten, az egyik az EKB idei, utolsó kamatdöntő ülése, a másik pedig a novemberi USA munkaerő-piaci adatok megjelenése. Ezeknek a kimenetele az EUR/USD további, bár nem olyan heves gyengülését erősíthetik meg.
Megjelent: 2015. 11. 27. péntek 16:30

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.

Eurzózóna, kamatdöntés (%): december 3.,13:45, kéthetes hitelkamat várt: 0,05%; OTP: -; előző: 0,05%; fő betéti kamat várt: -0,3%; OTP: -; előző: -0,2%

Bár a német és a főbb eurózóna gazdaságok október/novemberre vonatkozó (elsősorban bizalmi index) adatai arra engednek következetni, hogy a negyedik negyedévben gyorsulhat a GDP növekedése a várakozásoktól kissé elmaradó harmadik negyedéves ütem után, az EKB a legutóbbi, október 22-i ülés óta nagyon erős jelzéseket tett a monetáris politika további lazítására, és ehhez meg is találhatja a kellő indokot.

A volatilis tételektől tisztított infláció továbbra is az eurózónában a legalacsonyabb a fejlett gazdasági térségek között (alig egy százalék), az inflációs várakozásokban az eszközvásárlási program elindításával sem sikerült érdemi emelkedést elérni, a munkaerőpiac továbbra is meglehetősen laza, a hitelezés csak lassan élénkül.

Az EKB jelzéseivel összhangban ezért a piaci várakozás egyértelműen az eszközvásárlási program havi keretösszegének (jelenleg 60 milliárd euró) 75-80 milliárd euróra növelése, ezzel párhuzamosan a fő betéti kamatláb -0,2%-ról -0,3%-ra csökkentése. Ha az Európai Központi Bank ennél visszafogottabb lépéseket tesz csütörtökön, az várhatóan az euró azonnali erősödését indítja majd el.

 

USA, munkanélküliségi ráta (%): december 4., 14:30 várt.: 5,0, OTP: -, előző: 5,0

Az Egyesült Államokban az eurózónával pont ellentétes monetáris politikai változást láthatunk: az egyre feszesebb munkapiac előbb-utóbb a bérinfláció gyorsulásához vezet majd (októberben hatéves csúcsot láthattunk, bár történelmi összevetésben továbbra is visszafogott a bérdinamika), ami a jelenleg is közel 2%-os, a Fed céljának majdnem megfelelő maginflációt tovább fogja emelni. Ez a jövő év első hónapjaiban megtörténhet, ezért nagyon közel kerültünk a kamatemeléshez.

Az októberi munkaerőpiaci adatok alapján a befektetők decemberre tették a kamatemelési ciklus kezdetét, és a várakozások alapján ez nem változik majd pénteken. Mivel a december 4-i adatközlés lesz az utolsó, ami érdemben befolyásolhatja a Fedet, ha nem történik negatív meglepetés, azt követően már nem számíthatunk a piaci várakozások változására a december 15-16-i kamatdöntő ülésig.

A hét két legfontosabb eseményének az EUR/USD-re gyakorolt potenciális hatása aszimmetrikus: ha a várakozások igazolódnak, az megerősíti majd a lefelé kiépült trendet, de többlet-lendületet valószínűleg nem ad. Ha akár az EKB, akár az amerikai munkáltatók és munkavállalók meglepik a befektetőket, éles felfelé mozgás jöhet a keresztben.

Folyatódhat a gyengülés a kurzusban, de nem olyan hevesen, mint az elmúlt hetekben

Dunai Gáborotpfedekbeur/usd

Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS