Extra funkciókért lépj be!

Össze lehetnek zavarodva a Tesla befektetői Musk tegnapi bejelentései után
A tegnapi elemzői konferencia után Elon Musk grandiózus bejelentéseket tett, de közben a konzisztencia hiánya és az ígéretek ellenére halmozódó költségek miatt a korábbi előrejelzések meghiúsulhatnak. - magyarázta el Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
Megjelent: 2016. 05. 05. csütörtök 09:10

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kovács Bálintequilorelon muskteslaköltségekgyorsjelentés

Ráncolhatják a szemöldöküket a Tesla részvényesei a tegnapi gyorsjelentési konferencia után. A beszámoló főbb eredménysorai nem okoztak különösebb meglepetést, az 1,6 milliárd dolláros árbevétel 45%-os növekménynek és egyúttal a konszenzusnak is megfelelt, a részvényenkénti veszteség pedig 36 centről 57 centre duzzadt, 1 centtel verve a várakozásokat.

 

A részvényesek számára sokkal érdekesebb az éves leszállítási ütemmel kapcsolatos adatok, bejelentések. A Tesla az áprilisban közzétett első negyedéves leszállításokat a gyorsjelentésében kismértékben lekorrigálta. A most publikált 14 810 darabos értéket vizsgálva joggal merülhet fel a kérdés, hogyan érhető így el az éves 80-90 ezres darabszám? Azt meg kell jegyezni, hogy a mostani volumenadatra negatívan hatott a beszállítói lánc akadozása a Model X esetén, de a Model 3 idén még nem nyomhatja meg a leszállításokat, hiszen csak 2017 év végére érkezhetnek az első darabok.

 

Elon Musk a második (folyó) negyedévre vonatkozóan 17 ezres leszállítási értékről jelentett, amit ha évesítenénk is, messze elmaradna az előrejelzési sáv aljától is. Nem lennénk meglepve, ha idén sem sikerülne a Teslának hozni az éves előrejelzését, mellyel sorozatban 3. éve maradnának el a célkitűzéseiktől.

 

Musk a Model 3-ra kitérve közölte, hogy a rendkívüli keresletre (korábban már írtunk róla) reagálva 2018-ra mintegy 500 ezer darab ilyen típusú autó gyártását tervezik, amelyet eredetileg 2020-ra datáltak. Ehhez azonban jelentősen megemelt gyártói kapacitásra is szükség van, melyet az idén év végén megnyíló Gigafactory szolgálhat ki.

 

A befektetői bizalmat a fentieken túl az is megrengetheti, hogy 3 hónappal a nyereséges évről szóló tervek után Musk közölte, hogy idén a gyártási költségek mégsem csökkenhetnek, sőt a felmerülő költségek finanszírozására tőkeemelésre lehet szükség. Ezzel pedig a pozitív szabad cash-flow-ra vonatkozó ígéret is a kukában landolhat.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS