SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Váratlan bejelentést tett az OPEC, ám ezt még el kell os - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Váratlan bejelentést tett az OPEC, ám ezt még el kell osztani kettővel
Tegnap az OPEC váratlanul bejelentette, hogy visszavágja napi kitermelési szintjét, melyre ugrott az olajár. Ezt azonban kellő óvatossággal érdemes kezelni, az ördög a részletekben rejlik. Az OPEC leginkább időt nyert magának. - mondta el Kovács Bálint, az Equilor elemzője.
Megjelent: 2016. 09. 29. csütörtök 09:01

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kovács Bálintequiloropecülésolajbrentwtikitermelés

Meglepte a piacokat az OPEC tegnap, az informális algériai találkozón bejelentették, hogy visszafogják a csoportszintű kitermelést. A kezdeti optimizmus nagy lendületet adott az árfolyamnak, ami azonban már rövid távon köddé válhat, ha a megvizsgáljuk a részleteket. Meglátásunk szerint az OPEC elsősorban időt nyert magának. A kartell csak a november 30-i ülésen fogja közzétenni, hogy a közel napi 800 ezer hordós csökkentést milyen arányban és pontosan kik között osztják szét.

 

Ez az a pont, amely újabb vitát generálhat a tagok között, ugyanis mind a 14 tagország érdeke a saját piaci részesedésének védelme. Szaúd-Arábia számára már nem maradt érdemi kihasználatlan kapacitás, azonban Irak és Irán számára még 2 hónap áll rendelkezésre, hogy felpörgessék olajkitermelésüket. Ez azért lényeges, mert akkor már kedvezőbb pozícióból fogadhatják az esetleges megszorítást.

 

Az olajpiac szempontjából ha minden változatlanul maradna, a kitermelés visszaszorítása kedvező, hiszen már közel egyensúlyi állapotba kerülhet a kereslet-kínálat, ez pedig nagyobb áremelkedést generálna. Erre azonban csekély esély mutatkozik. Az OPEC kieső kapacitását a rivális amerikai olajtermelők vehetik át, így hosszú távon továbbra sem várható az egyensúlyi helyzet elérése.

 

Az olajár a tegnapi ülésre és az ezek fényében kedvezőnek látott készletadatokra több mint 5%-os emelkedéssel reagált. A Brent ma reggel 49 dollár közelében ingadozik, míg a WTI 47 dollár felett. Véleményünk szerint a befektetők is szkeptikusak az OPEC határozattal kapcsolatban. Egyelőre egyik kurzus esetében sem várható érdemi rali, hiszen a Brent és a WTI sem törte át a lélektanilag is fontos 50 dolláros szintet.

 

Az OPEC tegnapi döntését követően optimista a befektetői hangulat Ázsiában. Az ázsiai részvényindexek emelkedést mutattak a ma reggel, a vételi erő az európai nyitásra is kitarthat. Az olajár felpattanása az energia-és nyersanyagszektorban érdekelt vállalati papírokat húzhatja.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS