Extra funkciókért lépj be!

Feltornázták az olaj árfolyamát a meglepő hírek
Nagyot ugrott az olaj árfolyama, miután Szaúd-Arábia és Oroszország is elkezdte támogatni a kitermelés csökkentő program meghosszabbítását. Az OPEC májusi üléséig az olaj kurzusa ismét normalizálódhat majd - fejtette ki Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.
Megjelent: 2017. 05. 16. kedd 09:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Mónikaequilorolajwtikitermelésszaúd-arábiausaoroszország

Ma reggel nagyot ugrott az olaj árfolyama, miután Szaúd-Arábia és Oroszország is támogatja a kitermelés csökkentő program meghosszabbítását. A két nagy kitermelő nyilatkozata alapján a program egészen 2018 márciusáig is fennállhat, amely a piac számára kisebb meglepetést jelentett. A szaúdi és az orosz olajminiszter korábban úgy nyilatkoztak, hogy 2017 év végéig tolhatják ki a jelenlegi folyamatot.

 

A világ két legnagyobb olajkitermelőjének nyilatkozata mindenképpen fajsúlyos a közelgő OPEC találkozó előtt. (Az OPEC május 25-én ülésezik Bécsben, ahol hivatalosan is dönthetnek a program sorsáról.) Ugyanakkor a 13 tagok számláló OPEC (Indonézia tagságát felfüggesztették, Gabon pedig újra bekerült), valamint a 11 külső partnerország együttműködése 2017 után igencsak kérdéses. Az oroszok és a szaúdiak változatlan feltételekkel szeretnék kitolni a kitermelés csökkentő programot 2018-ra. Ez alapján a megállapodásban részt vevő tagok kvótái is maradnának a jelenlegi szinteken, melyek már most is komoly ellentéteket generálnak a szervezeten belül és kívül. Venezuela például alig 50%-át tudja a vállalat mennyiségnek biztosítani, miközben az olajár 2014-es beszakadása után a leghangosabb OPEC tagként követelte a szervezet piaci beavatkozását az árak stabilizációjának érdekében. A külső partner Kazahsztán pedig a mai hírt követően jelezte, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem tud részt venni a program meghosszabbításában. Várakozásunk szerint Kazahsztán mellett több fajsúlyos kitermelő is hasonlóan nyilatkozhat, mely egyelőre igencsak kérdésessé teszi a szaúdi-orosz tervezetet kivitelezését. Az OPEC emellett két kisebb piaci termelőt, Egyiptomot és Türkmenisztánt is be szeretné vonni a programba.

 

Forrás: Equilor blog
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS