SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A világ legnagyobb energiaipari fúziója jöhet létre Kí - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A világ legnagyobb energiaipari fúziója jöhet létre Kínában
A Shenhua Kína legnagyobb szénbányavállalata készül fúzióra lépni a China Guodian-nal, mely az ország egyik legnagyobb áramszolgáltatója. Az új vállalat 271 milliárd dollárnyi eszköz felett rendelkezik majd, ezzel a világon az élre kerül.
Megjelent: 2017. 08. 29. kedd 09:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kiss Mónikaequilorenergiaszektorfúzióegyesülésrészvényshenhuaguodian

A világ legnagyobb energiaipari vállalatának létrehozását engedélyezték ma a kínai hatóságok. A Shenhua Kína legnagyobb szénbányavállalata készül fúzióra lépni a China Guodian-nal, mely az ország egyik legnagyobb áramszolgáltatója. Az új vállalat 271 milliárd dollárnyi eszköz felett rendelkezik majd, ezzel a világon az élre kerül, bevételek és kapacitás szempontjából pedig a második legnagyobb ilyen szolgáltató lesz majd globálisan. Több hónapos spekuláció zárult le ezzel a közleménnyel, amely nagy meglepetésre csak egyetlen mondatból állt: engedélyezve!

 

A Shenhua épp most tette közzé féléves gyorsjelentését, a nettó eredmény megduplázódott a magasabb energiaáraknak köszönhetően és így 3,95 milliárd dollárt ért el, szemben az előző év első félévének 1,62 milliárd dolláros eredményével. A Hong Kongban és a shanghai tőzsdén jegyzett cég az egyik legnagyobb haszonélvezője a kormány reformtörekvéseinek: mivel Kína széntermelését csökkentették, az árak felfelé mozdultak, ezzel segítve a vállalatokat, hogy hatalmas adósságaik visszafizetését megkezdjék. A Shenhua már idén tavasszal extra osztalékkal „jutalmazta” türelmes befektetőig és a továbbiakban is tartani kívánja 40%-os osztalékfizetési rátáját.

 

A Shenhua az üzlettel korábban 90% közeli szénkitettségét 80% alá tudja tornázni (ÁBRA), a Guodian is jól jár, mivel limitáltabb árfolyamingadozással kell megküzdenie a szénkínálat tekintetében, valamint használhatja a Shenhua infrastruktúráját: a vasúti eszközöket, kikötőket és hajókat is. Mégsem a gazdasági szinergiában kell keresni az üzlet okát, a szocialista Kína ennél nagyobbra tör: helyzeti és árelőnyt szeretne elérni a világpiacon eladósodott, szénbányászatra alapozó vállalatai számára, amelyek most is a túlkínálattal küzdenek.

 

A Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping úgy kommentálta az eseményt, hogy az új entitás a kínai energiaipari reform első lépése, a jövőben további nyolc vállalatból három nagyobb energiaipari konglomerátum jön majd létre. Ezzel kívánják a kínai ipar szén-függőségét és ipari túlkapacitását csökkenteni és az állam részleges kivonulását segíteni a szektorból.

 

A részletek azzal kapcsolatban, hogy a Shenhua és a Guodian részvényeseit hogyan érinti a tranzakció még nem ismertek, ezért a befektetők még óvatosak, a Shenhua részvényei még alig emelkedtek a hír hallatán (GRAFIKON). Az azonban látszik, hogy az állami támogatás és a racionalizálódó vállalatszerkezeti megoldások ismét érdekessé teszik a kínai bánya és energetikai szektort a befektetők számára.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS