SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Lökést adhat az olajnak a közelgő olajminiszteri találk - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Lökést adhat az olajnak a közelgő olajminiszteri találkozó
Az olajminiszteri találkozó Nigériáról és Líbiáról szólhat, melyen előkészíthetik a két ország felvételét a programba. Az erről érkező hírek lökést adhatnak az árfolyamnak - mondta el Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.
Megjelent: 2017. 09. 14. csütörtök 13:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Kovács Bálintequiloropecolajtalálkozóolajminiszterek

Nagy várakozás előzheti meg a szeptember végére várt olajminiszteri találkozót, amely több szempontból is izgalmas lehet, és egyben lökést adhat az árfolyamnak is.

 

Az OPEC az eddigi információk szerint szeptember 20-án tartja az úgynevezett technikai bizottsági ülését, amely javaslatokat fogalmaz meg a 22-én esedékes miniszteri ülés résztvevőinek. Az világosan látszik, hogy az OPEC kitermelés csökkentő programja jelen állás szerint hatástalan, hiszen az augusztusi kitermelési adatok alapján a teljesítési ráta mindössze 51%-os volt, amely jóval elmarad az év elején látott több, mint 90%-os szintektől.

 

Ennek oka nem újdonság, hiszen Nigéria és Líbia felmentést kapott a januárban indult program alól, a két ország pedig április óta folyamatosan fokozza kitermelését, mely eliminálja a 10 OPEC ország erőfeszítéseit. A két szabadkártyáshoz kapcsolódik még Irán, amely augusztusban idén először termelt több olajat, mint amelyet a kvóta szerint kellene.

 

Emiatt az elmúlt hetekben felgyorsultak az OPEC és külső partnereikkel közös tárgyalási folyamatok, melyek központi témája volt Nigéria és Líbia beemelése a programba. A legfrissebb hírek szerint Nigéria hajlik a csatlakozásra, de csak akkor, ha a napi kitermelését tartósan 1,8 millió hordón tudja tartani. Ezt a szintet az elmúlt hónapban érte el először.

 

A program elindulása óta az lenne az OPEC legnagyobb sikere, ha az említett két tagállamot is bevegye a kitermelés csökkentő folyamatba, hiszen akkor könnyűszerrel elérheti a meghatározott 1,2 millió hordós csökkentést. Ez az olajkészletek zsugorodását vetíti előre, mellyel az egyensúlyi pontja felé indulhat az olaj ára. Ilyen kedvező lehetőség egyébként régen adódott az árfolyam emelkedésére, hiszen az OPEC külső partnerei most először csökkentették annyival a termelésüket, mint amiről tavaly megegyeztek. Az amerikai kitermelés bővülése pedig átmenetileg tetőzhet, hiszen az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent a működő olajplatformok száma, többek között a hurrikánok miatt. Meg kell jegyezni, mind a két tényező átmeneti, de jelenleg javítja a környezetet.

 

Az olajminiszteri találkozó tehát Nigériáról és Líbiáról szólhat, melyen előkészíthetik a két ország felvételét a programba, melyet csak a novemberi plenáris ülésen hagyhatnak jóvá. Azonban az erről érkező hírek lökést adhatnak az árfolyamnak, melyet a már említett tényezők is támogatnak.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS