Extra funkciókért lépj be!

Szerdán okosabbak lehetünk a FED kamatemelési szándékaival kapcsolatban
Nem túl valószínű, hogy a Fed a jövőhéten változtat az irányadó rátán, ám kaphatunk egy kis fejtágítást Yellen asszonytól a további kamatemelési szándékukkal kapcsolatban. A Fed és a piac előrejelzése is konszenzusban van, a legvalószínűbb, hogy idén még két kamatemelés lesz.
Megjelent: 2016. 04. 22. péntek 15:23

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Dunai Gáborotpfedkamatemelésgdpjanet yellen

A Fed szerdán záruló kétnapos kamatdöntő ülésén a legfontosabb kérdés, hogy tesz-e jelzést a kamatemelési ciklus a közeljövőben való folytatására. Mivel márciusban ez elmaradt, nagy meglepetés lenne bármilyen lépés a döntéshozóktól.

Az év eleje óta egyértelműen nőtt a Fed mozgástere. Bár az első negyedéves GDP-növekedés várhatóan csak 1-1,5% között lesz (a döntést követő napon jelenik meg a mutató, a Reuters konszenzusa 0,8%), ez főleg egyszeri tételeknek köszönhető, és a második negyedévtől gyorsulásra számíthatunk. A kínai növekedéssel kapcsolatos félelmek enyhültek, ezzel összefüggésben a nyersanyagárak emelkedése a jellemzően dollárban eladósodott, feltörekvő nettó nyersanyagexportőr országokat rezisztensebbé teszi a folytatódó szigorításra. Az infláció gyorsul, és a tavalyi év két fő dezinflációs hatásának (olajárzuhanás, dollár-erősödés) kifutásával gyorsan magasra ugorhat a CPI, még a bérnyomás erősödése nélkül is.

Makrogazdasági oldalról nehéz érvet találni a kamat szinten tartása mellett, ugyanakkor a Fed vélhetően másra is tekintettel van. Választási évben általában lazább a monetáris politika, emellett a közelgő Brexit népszavazás is óvatosságra inthet (ld. az EUR/GBP mozgását a következő oldalon). Sőt, egyes vélemények szerint a Fed akár az infláció túlszaladását is tolerálná.

Ha a szerdai kommunikációban ismét megjelennek a külső környezet bizonytalanságát hangsúlyozó elemek, akkor nagyban csökken a júniusi kamatemelés valószínűsége. Ebben az esetben a legvalószínűbb forgatókönyv az egy emelés idén, decemberben. Ha szerdán nem hangsúlyozza a kockázatokat a Fed, az afelé mutat, hogy júniusban és decemberben is kamatemelést látunk. Az elemzői konszenzus és a Fed saját előrejelzése jelenleg utóbbival konzisztens, míg a piaci árazások csupán egy emelést ígérnek 2016-ra.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS