SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Mitől lesz vonzó a Budapesti Értéktőzsde egy KKV szám - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Mitől lesz vonzó a Budapesti Értéktőzsde egy KKV számára?
A hazai tőzsde új menedzsmentje fontos iránynak tűzte ki célul, hogy minél több sikeres magyar KKV jöjjön részvénykibocsátóként a parkettre. Ehhez sok mindennek kell összeállnia, de külföldi példák azt mutatják, hogy jól is elsülhet a törekvés. Svoób Ágnes (Equilor) előadása.
Megjelent: 2016. 06. 27. hétfő 14:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
svoób ágnesequilortőzsdekkvipotőzsdére lépésvállalatforrásfinanszírozásbefeketető

Mitől lehet vonzó a Budapesti Értéktőzsde egy KKV számára? - címmel adott elő Svoób Ágnes, az Equilor Befektetési Zrt. Corporate Finance üzletág vezetője a Napi.hu által szervezett "Tőzsdére magyar! Új korszak a BÉT-en" konferencián.

 

A hazai KKV-szektort az jellemzi, hogy Magyarországon kb. 600 ezer cég van, ezek közül kb. 20 ezer azok száma, amelyek 300 millió forint és 1 milliárd forint és 6 ezer az 1 milliárdot meghaladó árbevételű. Többségében (73%) családi vállalkozás, 8% külföldi érdekeltségű, és 22% egyéb kategóriába sorolható. 2013 és 2015 között több mint 2 milliárd euró forráshoz jutottak a magyar KKV-k az NHP és EU támogatások keretében. Ezek előbb-utóbb megszűnnek, vagy kivezetésre kerülnek. A magyar KKV-k jellemzően kisméretűek, korlátozottak a finanszírozási forrásaik és erőforrás lehetőségeik.

 

Milyen szerepet tudna betölteni a tőzsde a magyar KKV-k életében? Egy KKV akkor tekinthető érettnek a tőzsdei megjelenésre, hogy ha a cég növekedési szakaszban jár, és nem pusztán marketing szempontok miatt jön, ugyanis azon vállalatokkal a befektetői bizalom nem fog tudni olyan hatékonyan kialakulni. Ezen kívül megfelelő export képességgel kell, hogy rendelkezzenek, kellő menedzsment kapacitásuk kell, hogy legyen a tőzsdei követelmények teljesítésére. Privát befektetői történet is kell a tőzsdére vitt cégben, hogy a befektető lásson exit lehetőséget. A KKV-k lehetséges befektetői bázisát a retail, tehát helyi lakossági befektetők teszik ki jellemzők. Méretben hozzájuk jobban igazodhatnak, valamint magasabb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkeznek. A sikeres KKV-piac felépítéséhez erős lakossági bázisra van szükség, vagy külön meg kell teremteni az intézményi befektetők bevonását.

 

A magyar KKV-kat jellemzően kis méret jellemzi, a likviditásuk is meglehetősen alacsony lesz. Magasabb a kockázatuk, hiszen kevesebb a róluk elérhető információ. Nagyon költségérzékenyek, ezért nagyon fontos, hogy milyen finanszírozási költség mellett tudnak forrást bevonni. Fontos kiemelni továbbá a tulajdonosi szerkezetet, és tulajdonosi fenntartások kérdését is. A KKV-k ötöde azért nem szeretne tőzsdére menni, mert félnek attól, hogy elvesztik a tulajdonosi kontrollt, további ötödük úgy vélik, hogy nem tudnak megfelelni a szabályozói elvárásoknak, sokan szerint nincs képzett szakember gárdájuk, aki a tőzsdei bevezetést és tőkepiaci jelenlétet megfelelően tudná koordinálni. Meggyőződésük, hogy túl kicsi a cégük a tőzsdei jelenléthez, és tartanak a befektetői kereslet hiányától.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS