SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
A 40 százalékos GDP-arányos tőzsdei kapitalizáció már - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

A 40 százalékos GDP-arányos tőzsdei kapitalizáció már megtörtént egyszer
1990-ben nulláról indult újra a magyar tőzsde, de 2000-re egy jelentős gazdasági súlyt értek el a hazai részvénytársaságok, 40%-os GDP-arányos kapitalizációt (ma 16%-on áll az érték). Korányi G. Tamás a kezdetektől végigélte a folyamatot, ő idézte fel az állam szerepvállalását.
Megjelent: 2016. 06. 28. kedd 10:00

KÖVESS MINKET ITT IS!

Hírlevél
A hét legütősebb videói

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
korányi g. tamásnapi.hubudapesti értéktőzsdebéttörténetelőadásrendszerváltás

1990. június 21-én újra megnyitotta kapuit a tőzsde - Korányi G. Tamás (főszerkesztő, Napi.hu) jól emlékszik arra a napra. Az akkor nagyon modernnek számító kereskedelmi központ apró termében zsúfolódott össze az akkori magyar tőkepiac néhány tucat emberrel. Valamint ott volt a világsajtó színe-java, mert hogy több volt a külföldi tudósító, mint a brókerek és a levezető együttvéve. Akkor egyetlen részvénnyel indult el a kereskedés, az IBUSZ papírja volt az első.

Persze sok minden megváltozott majdnem három évtized alatt, de most is hasonló az alapvető igény, mint akkor:

"Hogyan lehetne minél több részvényt a parkettre csábítani és hogyan lehetne még több keresletet hozni a vevői oldalon?"

1990-ben nulláról kellett indulni, ezért sokkal nehezebb helyzetben voltak a tőzsdei vezetők. Az 1990-es években a nulláról eléggé sikeres volt a tőzsde abból a szempontból, hogy a GDP-hez viszonyított kapitalizáció az évtized végére, 2000-re elérte a 40%-ot. Összehasonlításul: ma 5500 milliárd forint a BÉT-re bevezetett részvények teljes értéke, ez a mostani, nominálisan lényegesen nagyobb GDP-nek mindössze körülbelül egyhatoda, 16%-a. Ezt a 40%-ot akkor úgy lehetett elérni, hogy volt több, mint 40 privatizációs jellegű kibocsátás történt. A magyar állam teljes privatizációs bevételeinek 44%-át tőzsdén, tehát tőkepiaci tranzakciók során realizálta, miközben a cégeknek nyilvánvalóan csak egy kisebb részét, sőt, értékben is jóval kisebb részét adta el tőzsdén keresztül. A magyar privatizációnak sok hibája és gyermekbetegsége volt, ennek folyamatnak a tőzsdei része volt a legátláthatóbb.

Korányi G. Tamás szerint tavaly november óta egy új folyamat indult a magyar tőzsdén. "Az akarat megvan, ennek az eredménye is meglesz" - véli bizakodva.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS