Extra funkciókért lépj be!

Ismét nyereséges a kiskereskedelmi szektor Magyarországon
2011 óta nem volt ilyen. Bár az Opten adatai szerint az ágazat cégeinek összbevétele még mindig némileg zsugorodott, összesített nyereségessége jelentősen emelkedett. Az alkalmazottak létszáma visszaesett, és a vasárnapi boltzár eltörlése után sem állt vissza az eredeti állapot.
Megjelent: 2016. 08. 12. péntek 12:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Hitzinger Annaoptenkiskereskedelemkereskedelemfogyasztásnyereségárbevételalkalmazottlétszámstatisztikacégadat
A kiskereskedelmi szektor (gépjármű kereskedelmen kívüli része) 2015-ben az árbevétel tekintetében ugyan elmaradt az előző évi szinttől, nyereségessége ugyanakkor összágazati szinten jelentősen emelkedett. A nagy áruházláncok - a korábbi évek mérleg szerint veszteséges működése után – 2015-ben pozitív eredményt értek el. Kormányzati vélekedések szerint ebben komoly szerepe lehet a „kétévnyi veszteség miatti piaci tiltás” szabályának. Az Európai Unió folyamatosan vizsgálja a hazai szabályozásokat, az indított kötelezettségszegési eljárás pedig jelenleg a levelezési szakaszban van. Az ágazatban 2015 év elején közel 275 ezer alkalmazott dolgozott. Ez a létszám közel 4,5%-os csökkenés után jelenleg mintegy 263 ezer fő. A gépjármű-kereskedelem területén az összesített árbevétel éppúgy növekedett, mint a szektor nyereségessége.
 
Mindkét területen zajlik az ágazatban egyfajta tisztulás és koncentrálódás. A megszűnő cégek száma már több mint 5-dik éve folyamatosan növekszik, míg a 3 éve tartó csökkenő trend a cégalapítások számában megtörni látszik. A kereskedelem (és ezen belül a kiskereskedelem) területén is 2013-ban tetőzött a működő cégek száma, azóta évről évre több céget törölnek, mint amennyit alapítanak.
 
A változások és a technikai fejlődés nagyban segítette az internetes kiskereskedelmi cégeket, ahol a foglalkoztatottak száma, az árbevétel és a nyereség egyaránt növekedett. Ezen a területen jelenleg is tart a fejlődés, mind az összes cég darabszámát, mind gazdasági jelentőségüket tekintve.
 
Továbbra is jelentősen befolyásolhatja az ágazatban zajló folyamatokat a jogszabályi háttér, hiszen a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön jelentette be, hogy további szabályozásokat kívánnak bevezetni a szektorban.

A trend egyértelmű, nő a nyereség

A szektor alkalmazotti létszámának csökkenése megtorpant
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS