SELECT v.*, v.category_id, IF(s.title is null, c.title, s.title) as category, desc_short , c.title as mainCategory, UNIX_TIMESTAMP(showtime) as rawshowtime, tps.id as topic_id , tps.image as topic_image, tps.title as topic_title, tps.text as topic_text FROM video v LEFT JOIN topics tps ON (v.topic_id = tps.id) JOIN category as c ON (c.id=category_id) LEFT JOIN category as s ON (s.id=subcategory_id) WHERE v.url = :url AND status_id=1 AND showtime<=NOW() ORDER BY showtime DESC
Megbízhatóbbak a magyar családi vállalkozások a céges - (videó)

Extra funkciókért lépj be!

Megbízhatóbbak a magyar családi vállalkozások a céges átlagnál
A családi vállalkozások sok tekintetben kiemelkednek a nagy tömegből. Megbízhatóbbak, hiszen a terhek és felelősség családon belüli elosztása a tapasztaltak szerint hosszabb élettartamot biztosít a cégnek, de a cégen belüli generációváltások is gördülékenyebben tudnak bonyolódni.
Megjelent: 2016. 09. 22. csütörtök 10:00

SZAKÉRTŐ

Érdekel ?

INFORMÁCIÓT KÉREK
Visszahívunk, amikor Neked alkalmas.
Pertics Richárdoptenvállalkozáscsaládcégcégvezetőöröklésmegbízhatóságkereskedelemtulajdonos

A hazai cégbázis döntő többségét mikro vállalkozások alkotják, s bár ezen cégek nagy része nem a tőkeerősségéről és stabilitásáról híres, láthatóak azért pozitív példák is a cégstruktúrában. A kis létszámú vállalkozásoknak sok különböző formája működik hazánkban, jelentős részük egy magánszemély köré épül, ilyen a mintegy 350 ezer egyéni vállalkozó és közel 130 olyan gazdasági „társaság”, ahol az egyszemélyes tulajdonos egyben az egyetlen cégjegyzésre jogosult is.

 

Megbízhatóak

„Az egyszemélyes vállalkozások mellet viszont pozitív értelemben kiemelkednek azon gazdasági társaságok, ahol a cégen belül a család több tagja is képviselteti magát vagy tulajdonosként, vagy aláíróként.” – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója. A családi kapcsolatokat felmutató vállalkozások nem csak az egyszemélyes társaságoknál megbízhatóbbak, de általánosságban kiemelkednek a teljes cégbázisból.

 

Mintegy 110 ezer olyan cég működik ma Magyarországon, ahol a tulajdonosok és ügyvezetők között apai, anyai vagy testvéri kapcsolatok lelhetők fel. „Ekkora bázisban értelemszerűen előfordulhatnak szép számmal problémás és rendkívül jól teljesítő cégek is, de a legfrissebb statisztikáink szerint a családi vállalkozások 75 százaléka megbízhatóbb egy átlagos hazai cégnél, és 15 százalékuk pedig kiemelkedően jó megbízhatósággal rendelkezik.” –mondja az Opten igazgatója. A terhek és felelősség családon belüli elosztása a tapasztaltak szerint hosszabb élettartamot biztosít a cégnek, de a cégen belüli generációváltások is gördülékenyebben tudnak lebonyolódni. „A hazai cégek jelentős részénél komoly problémát jelent a generációváltás kérdése, nálunk még nincsenek olyan mély gyökerei a cégrendszernek mint Nyugat-Európában. Ha a családból több generáció is képviselteti magát a cégben, a szerepkörök átadása sokat egyszerűsödhet ”.- mondja az Opten szakértője.

 

Tulajdonosi struktúrák

A családi vállalkozások tekintetében egyik leg érdekesebb jelenség, hogy mintegy 60 százalékuk olyan vállalkozás, ahol a kizárólag a család tagjaiból áll a tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak köre, azaz „külsős” magánszemélyek vagy cégek egyáltalán nem kapnak komoly szerepet a cég életében. Közel 1800 családi vállalkozás éri el ma az 1 milliárd forintos éves árbevételt, tehát ma már a gazdasági erejüket sem lehet figyelmen kívül hagyni a családi cégeknek. „A kapcsolatokat mélyebben elemezve za derül ki, hogy apa-gyermek kapcsolatok dominálnak ugyan a kapcsolatok számát tekintve, de a dominancia azért nem elsöprő erejű”. A családi cégek mintegy 60 százalékában találhatóak apa-gyermek kapcsolatokat, és 40 – 40 százalékban anya-gyermek, vagy testvérkapcsolatok. Ezekből a számokból is az derül ki, hogy a családi kapcsolatok az esetek jelentős részében összetettek, azaz a család 3 vagy akár több tagja is szerepet kap cég életében.

 

Ágazati eloszlást vizsgálva - talán nem meglepő módon - a kereskedelem végzett az első helyen mintegy 24 ezer családi vállalkozással, ami részben a szektor nagyságrendjének is köszönhető, arányaiban viszont a „tanácsadó” cégek kiemelkedőek, ahol szektor cégeinek több mint 20 százaléka családi vállalkozásként működik.
Beágyazás

Ezzel az embed kóddal a weboldaladba illesztheted a videót
Embed kód méretezés: px px

RENDEZVÉNY

RENDEZVÉNY RÉSZLETEI

VISSZAHÍVÁS